Тръмп: Знаехме в началото на годината за опасността от новия коронавирус, но мълчахме

Американските власти, знаейки в началото на годината за опасността от новия коронавирус, по същество го скриха, за да избегнат паниката в страната, както и повишаването на цените за лични предпазни средства и медицински консумативи.

Тази позиция беше заявена в сряда от американския президент Доналд Тръмп, отговаряйки на въпроси на репортери в Белия дом, съобщава ТАСС, пише Канал 3.бг.

По-рано в сряда Си Ен Ен излъчи откъси от книгата на американския журналист Боб Удуърд „Ярост“, публикувана на 15 септември, в която се твърди, че държавният глава е знаел за опасността от коронавирус още преди инфекцията да се разпространи в САЩ.

Последното нещо, което трябваше да демонстрираме, беше паника, вълнение и страх. Трябваше да се погрижим за ситуацията, в която се намираме, каза президентът. Той обясни, че не иска да бърза с писъци и вопли за предстоящата опасност. Трябва да демонстрираме лидерство, подчерта Тръмп, като повтори няколко пъти по време на пресконференцията, че не възнамерява да сее паника в САЩ. „Трябваше да покажем спокойствие“, каза той.

Запитан дали умишлено е заблудил обществеността за коронавируса, за да предотврати паниката, президентът каза: “Може би“.

Веднага започнахме да купуваме маски, скафандри и други медицински консумативи от цял свят. Не искахме цените да се повишават до нива, които са практически непосилни за обществеността. В този смисъл съм съгласен с вас, добави той.

В интервю за Woodward на 7 февруари Тръмп призна, че коронавирусът представлява смъртоносна заплаха и вероятно е пет пъти по-смъртоносен от грипния вирус.

Според университета “Джон Хопкинс”, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани над 6,3 милиона случая на коронавирусна инфекция, около 190 хиляди души са починали.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *