Трън се превърна в столица на киселото мляко, стотици гости вкусиха от изобилието

Стотици жители на Трън и гости от Пернишко, София и страната в събота посетиха деветото издание на Празника на киселото мляко – Екомилк 2019 в пограничния град /на снимките/. Двадесет и шест производители на мляко и млечни продукти, на сладка и мед подредиха щандове на централния площад. На празника показаха свои продукти производители от общините Трън, Брезник, Земен, Перник, Своге, Хасково.
На организираното изложение бяха представени различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти, домашно приготвени сладка и различни видове мед. Посетителите имаха възможност да дегустират и да си закупят от изложените продукти.
Празникът бе открит от кмета на Трън Цветислава Цветкова, която подчерта, че празникът се е превърнал в традиционен и в него участват все повече производители. Трънчани се гордеят, че откривателят на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията на киселото мляко – д-р Стамен Григоров, е роден в трънското село Студен извор. “Празникът има за цел да повиши интереса на младите хора към животновъдството и млекопроизводството. Да възстанови традициите в производството на домашни продукти и да възобнови млекопроизводството в региона”, заяви Цветкова.
Гостите имаха възможност в специално подредена шатра на науката да наблюдават под микроскоп двете бактерии – лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, чиято симбиоза превръща прясното мляко в кисело. В тази шатра бяха изложени наградените есета, рисунки и фотографии на участници в конкурсите “Защо бих избрал да остана да живея в Трънско””, “Модерното фермерство, Трънско и аз” и “Предизвикателството да станеш учен”, обявени по случай Празника на киселото мляко.
Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, родната му къща и Музеят на бусинската керамика в едноименното село приемаха посетители безплатно през целия ден.
На сцената пред читалище “Гюрга Пинджурова” самодейци огласиха града с народни песни, виха се хора.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *