Трябва да лежите по корем, ако сте с коронавирус, ето защо

Защо при COVID-19 е полезно да лежите по корем (в легнало положение)? Това обясни в своя Instagram лекарят по инфекциозни болести Анна Горбунова. Както тя отбелязва, при болестта, причинена от коронавирус, са засегнати долните дихателни пътища. Когато човек постоянно лежи по гръб, това засилва патологичния процес, тъй като в това положение гръдните мускули позволяват да се вдишват само малки количества въздух.

“Лежането по гръб допълнително увеличава отока и намалява доставката на кислород в тялото”, каза Горбунова. Ако човек лежи по корем, по-силните му мускули на гърба получават сигнал за активна работа. Това прави възможно по-дълбокото вдишване – съответно повече кислород влиза в тялото.

„Засегнатите части на белите дробове започват да функционират по-добре. Алвеолите от двете страни се разширяват и интерстициалните прегради се компресират. В резултат на това подуването и възпалението намаляват “, обясни лекарят за предимствата на легнало положение при COVID-19. Горбунова добави, че по време на острото протичане на коронавирусната инфекция трябва да лежите по корем през повечето време.

След заболяванетопозицията трябва да се комбинира с дихателни упражнения. Според специалиста по инфекциозни болести това допринася за по-пълно възстановяване на белите дробове, по-добрата им защита от фиброза./Zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *