Туристите в Банско не искат разходки, луди са по офроуд сафарита

Еднодневните екскурзии или разходки в планината са най-предпочитани от туристите в Банско, това отчитат от агенция, предлагаща разнообразна гама от туристически услуги в курорта. От такъв тип агенции обаче се възползват като цяло гостите на града и най-вече чужденците, които формират 95% от клиентите, и едва 5% остават за българите.

Предпочитаните места за посещение са историческите забележителности или населените места, богати на история, със запазена старинна архитектура. От съседните ни държави интересите са насочени повече към Гърция, отново към исторически забележителности – крепости и  манастири. Прагът на средствата, който масата от туристите са склонни да отделят, е в размер на 70-80 лева на човек на ден. Има, разбира се, и хора, които отделят доста повече и си правят няколкодневни екскурзии до съседна Гърция, включващи посещение на различни забележителности и места. Към тази група спадат повече хората, притежаващи жилище в Банско, а не са отседнали в хотел.

„С всяка година, без значение от сезона – летен или зимен, хората все повече започват да използват агенции като нашата и да се възползват от услугите, които предлагаме – екскурзии, коли под наем, трансфери от точка А до точка В, без значение на адреса, различни мероприятия като тиймбилдинг, включващ няколко дейности, също започват много често да се използват.

Много от туристите се ориентират към разходките в планината с посещение на езерата и изкачване на върховете в Пирин и Рила. За еднодневнните екскурзии предпочитани са Ковачевица, Лещен и  Огняново като по-старинни селища. От малко по-далечните са Мелник, Роженски и Рилски манастир, както и Ягодинската пещера, въпреки че тя е малко по-далече. Много от туристите имат интерес и към съседна Гърция, естествено, отново с посещение на различни исторически и природни забележителности. Екскурзии до Кавала, остров Тасос, пещерата Алистрати близо до Драма са сред най-желаните. Много запитвания имаме за Охридското езеро, но за там хората бързо се отказват, защото е с нощувка. Връща ги най-вече това, че пътят е доста и имат малко време за разходка и разглеждане около езерото и града. Затова туристите доста по-често избират Гърция като дестинация извън България”, каза Радост Юлева, мениджър в агенция за туристически услуги в Банско.

„А през годините освен че се е повишил интересът на туристите към подобен тип агенции, са се променили и предпочитанията им към услугите. От велообиколки на района, каквито са били преди 10 години, сега интересите са насочени към преживяванията с повече адреналин.

Като цяло всяка година предпочитанията се изменят. Миналата година например интересът на туристите беше насочен към разходките в планината, а тази година към екскурзиите и офроуд сафарита около Банско и Пирин. Те също придобиват голяма популярност, а и това е една възможност да се посетят местности и терени, които са труднодостъпни по друг начин”, допълни Р. Юлева.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *