Туристическите бази и обекти над Рилския манастир блокирани в снежен капан, резервациите на десетки туристи за Нова година провалени

„Четири туристически бази и няколко други обекта в района след Рилския манастир са в снежен капан, отрязани от света. Има натрупана снежка покривка и продължава да вали, но пътят не се чисти. Аз успях да сляза, но мъжът ми Александър Илиев и други хора бедстват без храна”. Това сигнализира с тревога Антоанета Кьосева от Благоевград, която е управителка на бунгалата и ресторант „При чичо Киро“, разположени на 7 км след Рилския манастир. Тя поиска думата, разтревожена от критичната ситуация. Ето какво заяви А. Кьосева:

„Плащаме редовно данъци за сгради, такса смет и туристическа такса към община Рила, а сега се оказва, че нямаме достъп до работното си място. Искам да работя, но не мога. Тревожното е не толкова това, че гостите, които са направили вече резервации за Нова година в базата, която управлявам – около 15 души от София и Благоевград, ще останат излъгани заради непочистения път, но притесненията ни са, че в блокирания от снега район има трафопост. Ако има авария с електропреносната мрежа, как ще пристигне група или линейка, пътят е непроходим и това наистина може да причини големи беди.

Първият по-сериозен сняг падна още преди една седмица, тогава не го почистиха. Снегоринът стигна само до мястото, където се намират Молитвената скала и гробът на Свети Иван Рилски. Сега, в събота през нощта, също падна сняг и в момента продължава да вали, намираме се на повече от 1500 метра надморска височина. Снегът продължава да трупа, а никой не чисти пътя.

Потърсих служителя на Областно пътно управление Румен Рафаилов, който отговаря за поддържането на пътя. От 22 години нашето семейство работи в туристически обект на Кирилова поляна. Сега от него разбрах, че тази година няма да се чисти пътят след Рилския манастир. На въпроса ми защо, последва само кратък отговор, че такова е разпореждането от София. До този момент нито една институция не ни е информирала, че пътят през тази зима няма да се почиства и ще бъде затворен в този район. Документ с издадена заповед аз не съм получила като управител на обекта. Ако на някой турист му стане лошо и се наложи оказване на първа помощ, как линейката ще се качи до Кирилова поляна?!

Досега винаги с този служител съм поддържала връзка за почистването на пътя, миналата година не сме имали проблеми, само за десет дни не бе почистван, сега положението е критично. В този район няма дори сигурна телефонна връзка, от тази година няма и постоянно дежурен полицейски служител на Рилския манастир, а само през деня до 17,00 часа.

Намираме се на 27 км от град Рила и 47 км от Благоевград, нямам обяснение за създалата се ситуация. Този път е част от републиканската пътна мрежа, плащаме винетки, за да се движим с автомобилите си целогодишно. Как така някой е решил да дели този път на отсечки – ще почистват до гроба на Свети Иван Рилски, а нагоре да остане непороходим. Базата ни се намира в Природен парк „Рилски манастир“, а местността над Кирилова поляна е от Национален парк „Рила“, сега ние и туристите сме лишени от достъп не зарази обилен снеговалеж, а защото пътят не се почиства.

В съседната къща за гости до нас живее постоянно едно семейство, което я стопанисва – Мария и Цветан Паунови. Мъжът има здравословен проблем, придвижва се с бастун и приема медикаменти, синът им сега, при тази ситуация, няма как да им качи дори хляб и лекарства.

Днес разбрах, че е поставена табелка „Пътят е затворен”. Това става, след като няколко дни вече вали сняг, а никой не ни е предупедил, че пътят няма да се чисти и този район остава цяла зима откъснат от света. Моят съпруг е в нашата база, има и други бедстващи хора. В местността Тиха Рила ходят служители от „Хидрострой”, базата им е на 9 км над нашата, те през зимата стигат с колите до нас и оттам продължават с шейни, но сега и дотук няма да могат да стигнат. Има работници, които ходят в цех за бутилиране на изворна вода. Всички са в капана.

През уикенда имаше бедстващи туристи, на които помогнахме с въже да изтеглят автомобила си, едните бяха от Благоевград, а другите от Кюстендил. Започнахме събиране на подписка през уикенда и вече има 30 подписали се, ще я внасем в община Рила и в Пътно управление – Кюстендил, очакваме институциите да вземат спешни мерки”, заключи Антоанета Кьосева.

Записа СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *