ТУРИСТИЧЕСКИЯТ БРАНШ: Задължителният PCR тест ни обрича на фалит

Собствениците на хотели в зимните ни курорти се опасяват от фалит. Причината е последната заповед на здравния министър, с която се въвеждат задължителни PCR тестове за влизащите в страната чуждестранни туристи. Правилото влиза в сила от утре, 29-и януари.

Хората от бранша са притеснени, че мярката ще доведе до анулиране на резервации и може да се наложи да връщат пари.

„Тепърва очакваме следващите резервации и от тях със сигурност ще има процент откази”, обясни управителят на хотел Петя Андреева.

„Следват доста сериозни анулации. Не съвсем масови, което честно казано води до намаляване на печалбата, защото не затваряш целия продукт, а просто работиш без да печелиш”, посочи собственикът на туроператорска фирма Румяна Балтова пред NOVA.

Загубите ще бъдат не само за хотелиерите, но и за съпътстващите дейности – тези на туроператорите и търговците.

„Ние не сме пред фалит, ние сме в реален фалит. Чакаме финансиране от страна на държавата, както се случи в Европа, за да се стабилизираме”, добави Балтова.

До края на зимния сезон остават около 40 дни. Родните курорти разчитат освен на български туристи, но и на посетители от съседните страни.

„Много хора се отказват, особено от съседните страни. Те бяха основните ни външни туристи в тази ситуация – от Северна Македония, от Турция, от Сърбия”, коментира още собственикът на туроператорска фирма.

За чуждестранните туристи почивката се оскъпява. За едно семейство цената на PCR тестовете е около 300 евро.

„Излиза им горе-долу, колкото една нощувка, която те трябва да заплатят за тестове”, обясни мениджърът на хотел Надежда Атанасова.

В последните седмици заради влошаване на епидемичната обстановка и разпространението на новите щамове на коронавируса все повече държави въвеждат задължителни PCR тестове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *