Туристи бягат от Миконос заради мерките

Гърция регистрира черен рекорд с над 3500 заразени за ден.

Туристите напускат остров Миконос, където до понеделник са въведени извънредни мерки, предаде БНР. Под прицел на здравното министерство са и други острови, където е отчетен висок брой на заразени с COVID-19.

Собствениците на заведения на остров Миконос отправиха гневно обръщение към правителството, че прехвърля вината за разпространението на вируса върху туристите и нощните заведения.

От опозицията също критикуват премиера за липса на стратегия и занижен контрол от страна на властите. До понеделник, 26 юли, в сила остават вечерен час и забрана за музика.

Туристите чакат с часове на опашки, за да се тестват и да напуснат острова.

На островите Санторини, Крит и Парос, където също има покачване на броят на заразените, местната власт приканва всички да спазват мерките, за да не се приложи сценарият на Миконос.

Министърът на развитието Георгиадис обяви, че скоро ще бъде въведено задължително ваксиниране не само за медици и социални работници, но и за учители и голяма част от държавните служители. Студентите няма да се допускат на лекции без отрицателен тест или сертификат, заяви министърът на образованието Карамеос.

Вече 54 пожарникари са преместени на друг пост, защото отказват да се ваксинират. Съгласно плановете на правителството отказалите ваксина ще излизат в неплатен отпуск. В частния сектор работодатели заплашват с уволнение неваксинираните, съобщават от синдикатите.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *