Туристи в Кюстендил празнуваха основаването на една от най-старите хижи в България

С изкачване до връх Кюнек /1925 метра/ започна традиционният празник на хижа “Осогово” в Осоговска планина. Традицията се спазва от години, а след това в двора на най-старата хижа раздават и курбан за здраве. Освети го отец Васил Кудуски. Хижарят Росен Димитров посрещна много гости, сред които бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, заместникът му Светослав Василев и председателят на ОбС Иван Андонов. Десетки туристи уважиха празника и отпочинали след изкачването на върха, се хванаха и на хоро.

„Осогово” има много интересна история, която планинарите обичат да си припомнят. Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по- значителна сума от 15 000 лв.

„Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. В края на 1924 г. е изграден хижостроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя. Хижа „Осогово” е открита през юли 1928 г., в първия неделен ден след състоялия се в Кюстендил на 12-14 юли с.г. XXI редовен събор на БТС”, споделя секретарят на туристическо дружество „Осогово”  Силвия Михова.  

Хижата е основно обновена и реконструирана преди години, а капацитетът й е 37 места.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *