Туристи от Кюстендил покориха връх Солунска глава, пиха отлежали вина в избата на планинския водач от Македония

Твърдо ядро кюстендилски туристи от около 20 човека направиха нов обход по непознати за тях планински върхове. Този път феновете на екстремните изживявания си избраха планина Якупица и изкачване на връх Солунска глава (2540 м.н.в.) в Македония. Планинарите се довериха на трима водачи от другата страна на границата – Йове, Васко и Борче. До град Велес групата стигна с автобус, като безаварийно премина ГКПП – Гюешево.
“Не бях ходил там, градът е разположен на река Вардар, а жителите според последното преброяване са 45 000 души. Аз бих го оприличил много на нашия Велико Търново заради това, че къщите му са разположени по склоновете на възвишения. Домовете на повечето от жителите на града са скрити в планинските пазви. Градът е известен не само със своите християнски храмове, но също така и с културните си традиции. Един от символите му е часовникова кула в центъра, която обаче не е отворена за посещения”, споделя 60 -годишният Валери Георгиев.
По инициатива на един от водачите домакините устроиха пикник в село Стари град, където един от тях има вила и изба с различни сортове отлежали вина.
“Преходът към връх Солунска глава започна от село Попрадиште, премина през букова гора и след около час и половина групата стигна почти до билото, правейки кратка почивка за закуска. Разкри се гледка и към манастира “Свети Георги” и Даутица. Впоследствие се оформиха две групи около водачите за изкачването на върха. Първата от тях с Йове и Васко отново подсече билото през гората, а втората с Борче и Емил от хижата премина по маркирания само преди 2-3 години нов маршрут и фотоапаратите заснеха още удивителни гледки, сред които отвесните скали в подножието на върха и прекрасни изгледи към другите планини в Македония”, обясни Силвия Михова, една от най-запалените по планините и секретар на Туристическо дружество “Осогово”.
Оказало се, че върхът е военна зона, където снимането е забранено. Местен войник строго наблюдавал някой да не наруши забраната. По пътя до върха, за да бъде по-леко и да не се усети времето, водачът Васко показал впечатляващи данни на певец. “Пя много вярно и точно стари югославски хитове, много ни хареса “Рамо, Рамо”, като оригиналът е на Мухарем Сербезовски. Ние също припявахме”, разказаха туристите от Кюстендил.
Слизането от върха било по старата пътека през хижа “Чеплес”, където някои утолили жаждата си с местна бира и след това продължили към село Попрадиште. Там водачите организирали галавечеря с прясна пъстърва и плескавици.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *