Туристи от Кюстендил събраха енергия от 6-вековния дъб в село Пастух

Девет човека с протегнати ръце едва успяха да обгърнат короната на вековен дъб край невестинското село Пастух. Планинарите от Кюстендил заредиха сили и енергия след края на извънредното положение, като избраха за излет дебрите на Влахинска планина.

„Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно. Само на около 3 часа от село Пастух се намира и 600-годишният цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м и височина 19 м”, сподели секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова.

После групата потегли към Руенския манастир „Св. Йоан Рилски”, намиращ се само на няколко километра. Светата обител пази много предания, свързани с тайнствената личност, която е приета за покровител на народа ни – Св. Иван Рилски.

„Наслаждавайки се на тишината в манастирския двор, ние посетихме и други интересни места в района“, споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея в източна посока пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка.

„Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица – Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила, за да се спаси от гонещите я турци”. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност “Находище на турска леска” (Corylos colurna L.). Недалеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *