Туристи от Кюстендил ядоха рогатник в родопското село Осиково, изкачиха за ден цели четири върха на магическата планина

Родопите се превърнаха в уютен дом за група планинари от Кюстендил, които се насладиха на усещането й за спокойствие и хармония сред природата. „Който се е разходил из България, се е уверил, че страната ни е красива. Но който е видял Родопите, е сигурен: България е неземно красива! Родопите са усещане. Емоция. Ако веднъж успееш да видиш красотата на тази планина, винаги ще се връщаш към нея”, споделя секретарят на дружеството Силвия Михова.

Приключението на групата започва от язовир „Въча” по екопътеката от комплекс Чилингира до село Осиково. „Едно напълно непознато досега за нас място, истински земен рай. Скрито високо в Родопите, селото ни предостави една от най-изумителните и живописни гледки към язовир „Въча”, простиращ се между планински масиви и много малки къщи, плаващи над водата”, добавят туристите от града под Хисарлъка.  До селото, което се намира на 1300 м н.в., те стигат с помощта на водача Асен Бодуров. Жителите на селото ги посрещат с широка усмивка и отворени обятия, радвайки се да видят непознати лица. Сгушено в полите на Родопите, село Осиково е успяло да запази духа си почти непокътнат в годините. След настаняването  в частни къщи предстоеше вечеря с много песни и танци на мегдана в селото.

През втория ден програмата на кюстендилци става още по- амбициозна. На дневен ред стои изкачването на  четири върха.  За да си спестят част от километрите, се качват на камион, който ги кара до подножието на връх Голица. „След среща с огромното стадо, чудесните родопски песни на овчаря, дивите поляни, панорамни скали, непристъпни гори, връх Голица 1, Голица 2, Вълчи уши, достигнахме до третия по височина връх в Чернатица, връх Модър. Наричат го още Синия връх”, разказват за изживяното запалените планинари от Кюстендил.

Закуската рогатник пък се превърнала в запазената марка на домакините. Това е традиционна за Осиково храна, приготвена от картофи, тесто и сирене.

Следващата спирка на групата бил Девин, докъдето се стига по криволичещ и живописен път. В Девин групата се раздели на две. Едната остава да разгледа забележителностите на града. Втората група заедно с водача Асен Бодуров поема към връх Росенец. „До върха може да се стигне и с джип по черен път. От това място като на длан се вижда едно ждрело и опашката на язовир „Цанков камък”. В далечината се забелязват вече познатите  връх Голица и Модър. Трудно ни е да се разделим с чудесната гледка. Поехме към местността Червен камък, където е изградена атрактивна дървена кула с панорамна площадка за наблюдение. Кулата се намира в най-високата част от маршрута (939 м н.в.) и от нея се откриват уникални гледки към град Девин и околностите му”, допълват туристите.

Като част от прехода бил и водопад Самодивско пръскало и разходка по екопътека Струилица. „Усещането е странно. Колкото и да си чел, колкото и снимки да си гледал, не е достатъчно… просто трябва да се види, да се усети. Чувстваш се толкова запленен, че не може да си тръгнеш просто така… затваряш очи и оставяш капките вода, облени от слънчевите лъчи, да внесат радост и желание за живот. Всичко се мени всяка минута, а слънчевите лъчи придават нови и нови краски.  „Родопа планина си има своето очарование. Сигурни сме, че всеки може да открие по нещо ново и да сътвори лично преживяване тук. Сигурни сме, че всеки може да открие по нещо ново и да сътвори лично преживяване тук“, споделиха туристите от осоговското дружество.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *