Туристи от Трън и жители на Рани луг почистиха района около 300-г. дъб, претендент за „Европейско дърво на годината”

Туристи от Трън почистиха района около вековния дъб, който спечели тази година приза „Дърво на годината“ и е българският претендент за „Европейско дърво на годината“. Членовете на трънското туристическо дружество и жители на село Рани луг в събота и неделя почистиха района от храсталаци и поставиха на дървото нова метална табела. Тя съобщава на минаващите по маршрута туристи, излезли сред красивата трънска природа, че дървото е вековно и защитено от закона. В близко време общината в Трън ще постави метална указателна табела на главния път, която да служи за упътване за вековните дъбове в Рани луг и Насалевци.

Дъбът в землището на село Рани луг е 300-годишен, намира се на границата между България и Сърбия. Ели Димитрова, член на туристическото дружество, разказва, че  корените му са символ на връзката със семейството и родината, стволът му символизира устойчивост и сила, а короната – желанието за живот и стремеж към свобода.

Резултатите от гласуването за „Европейско дърво на годината” ще бъдат обявени на официална церемония в Брюксел на 19 март.

                   КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *