Туроператорите в Дупница се отказаха от еднодневни и тридневни екскурзии за плаж в Гърция, антигенният тест ги оскъпява с 60 лв.

Туроператори от Дупница се оплакват, че няма желаещи за еднодневни и тридневни почивки в Гърция и Турция, които други години по това време са хит. Причината за липсата на мераклии за плаж на Беломорието е изискването на антигенни тестове, които оскъпяват екскурзиите.

Собственичката на туристическа агенция в Дупница Мариана Угрева заяви пред „Струма“: „Тази година нямаме еднодневни и тридневни екскурзии до Гърция и Турция. С изискването да се правят антигенни тестове на излизане и влизане в България екскурзиите се оскъпяват и клиентите ни се отказват. Те трябва да платят по около 60 лв. само за тестовете на един човек, отделно са пътните разходи. Правим само петдневни почивки в Гърция през този летен сезон, но и за тях туристите драстично намаляха“, заяви Мариана Угрева.

Същата е ситуацията и при другите туроператори.

Някои от тях са пренасочили дейността си като организират екскурзии в България, интересът към тях растял.

Преди пандемията срещу 20-30 лв. дупничани „прескачаха” на плаж за един ден в Гърция .За три дни с две нощувки плащаха по около 150 лв. на човек.

Най-големият автобусен превозвач на гастарбайтери от Дупница до Италия и обратно Михаил Билярски  се оплака, че автобусите му пътуват почти празни.

Сега започва отпускарският сезон. Преди пандемията автобуси на фирмата пътуваха два пъти седмично до Италия и обратно и бяха пълни с гурбетчии, които си идваха в отпуск. Сега заради изискванията за антигенни тестове пътуването се оскъпява с 60-80 лв. на човек и пътниците драстично намаляха, затова автобусът му пътува само  веднъж седмично.

„Автобусите се пълнят едва на 20%.Чакането на българската граница на отиване и на връщане също носи негативи за отказване от пътуване. Чака се по час-час и половина, за да се проверят документите на всички пътуващи дали са ваксинирани, ако не – имат ли антигенен тест. Чака се от РЗИ да подпечатат документите… и пътниците се изнервят. На границите на страните, през които минаваме, като видят табелата транзитен превоз, ни пропускат веднага.

Поддържаме линията, въпрекиче печалбата е минимална, но ако не извършваме курсовете, ще изпуснем и тези клиенти, които пътуват с нас от години. Цената на билета в едната посока е 160 лв. и не е променян от 2019 г., когато нараснаха цените на горива, масла, работни заплати…“, заяви М. Билярски.

По неофициални данни около 10 000 души от Дупница живеят и работят в Италия. Най-много са в Милано. Някои  от тях ходят за по няколко месеца да работят и се връщат, други са от години на Ботуша и си идват само през лятната отпуска.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *