Туроператорът Здр. Чимева: Турците се усетиха и фиксираха цените си в $ и евро, дребните търговци ги качиха двойно…

„Пазарът на безценица в Турция заради безпрецедентния срив на турската лира се оказа краткотрайна химера за българите – турците бързо се усетиха и фиксираха цените на туристическите си услуги в конвертируема валута, а дребните търговци качиха цените в лири с 50 до 100%, така че отново сме на изходно положение”, обясни благоевградският собственик на туроператорска агенция Здравка Чимева, която наскоро пътува с екскурзианти до Истанбул и има съвсем пресни впечатления от пазара на южните ни съседи.

„Нощувките, които турците ни предлагат, вече са фиксирани между 12 и 18 евро или долари, а стоките на Капалъ чарши, където традиционно нашенци много обичат да пазаруват, ако до миналата година са били по 20 лири, вече са 30 лири”, даде пример Чимева.

При това положение Турция запазва изключително високите цени на част от стоките си, които от години не са по джоба на българите и нашенци рядко купуват от тях – например колбаси, черна и бяла техника и акцизните стоки. Повечето от останалите стоки обаче продължават въпреки увеличението да ни излизат доста евтино.

В Одрин, където най-често нашенци отскачат на пазар, въпреки поскъпването от 50-60%, за българина остава на сметка да си купи перилни препарати, зехтин, маслини и сладки, които се продават на тържището близо до нашата църква “Св.св. Константин и Елена”. От Благоевград не се организират шопинг турове до Турция, тъй като границата е сравнително далеч, но от градовете в централната част на Южна България всеки уикенд има такива еднодневни шопинг екскурзии, за които билетчето е 15 лв.

През последната седмица, когато 10 турски лири се разменят приблизително за 3 български лева, на зеленчуковия пазар в Одрин килограм домати е 3 до 5 лири, а краставиците струват около 3 лири килограма. На откритото тържище черноморският сафрид, който беше по 10 лири, вече е с цена 13-14 лири, колкото приблизително струва и в големите верити в България.
Продължават да са хит за българите перилните препарати, и то не толкова заради цената, а поради качеството им. Например туба с омекотител от 3 литра от 8 евро вече струва 12, но за българите отново е по-евтино в сравнение с местните магазини.

Към момента турската лира е загубила повече от 35% от стойността си спрямо долара от началото на 2018 г. и 1 долар вече се разменя за повече от 6 лири.

Българите, решили да изкарат ваканцията си в курорти в Турция, обаче да не бързат да си правят сметките по курса на турската лира, защото в почти всички курорти цените не само в хотелите и заведенията, а навсякъде, са в евро.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *