Турция получи 6 млрд. евро от ЕС за приемането на бежанци

Европейският съюз е предоставил днес цялата сума от 6 млрд. евро, обещана на Турция за приемането на бежанци, съобщава БТА.

По силата на споразумението между Брюксел и Анкара Турция се съгласи да приеме обратно на своя територия всички мигранти, които пристигат на гръцките острови, включително и кандидатите за убежище от Сирия.

В замяна на това на Турция трябваше да бъдат изплатени 6 млрд. евро за подобряване на условията на живот на 3,6 милиона бежанци, настанени на турска територия.

В миналото турският президент Реджеп Ердоган е обвинявал ЕС, че не спазва финансовите си ангажименти към страната му. Освен това, през септември той заяви, че разходите на Турция за приемането на бежанците възлизат на 40 млрд. евро

От договорената сума 4,7 млрд. бяха предоставени през март. Според Европейската комисия 3,2 млрд. от тях вече са изплатени.

Съобщението на ЕС за предоставянето на средствата идва седмица след решението за налагането на санкции от Брюксел срещу Анкара за действията на Турция във вреда на Гърция и на Кипър в Източното Средиземноморие. Въпреки това ЕС изрази волята си „да продължи да предоставя финансова помощ за сирийските бежанци и общности, приети в Турция, и да сътрудничи в областта на отговорното управление на миграционните потоци“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *