Турция ни връща Митьо Очите в петък

Турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков, предаването му ще стана на 15 февруари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

“Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Турция в Република България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул”, посочи Арнаудова, предаде “Фокус”.

Предаването на Желязков ще стане в съответствие с предложения от ГД “Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието.

Трима служители на ГД “Охрана” ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден, обясни Румяна Арнаудова.

Митьо Желязков бе арестуван в Истанбул в началото на август миналата година, а броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици с лидер Димитър Желязков.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Оказа се, че на името на зърнения бос са били запазени три стаи в турския хотел, като в една от тях се настанил Митьо Очите с приятелка.

Желязков и Бенчев се срещнали предния ден в Гърция, след което несебърлията, който вече бил издирван от Интерпол с червена бюлетина, е транспортиран до Турция с един от автомобилите на общинаря.

Сред обявените за издирване бе и несебърският хотелиер и общински съветник Пейко Янков, син на убития бивш шеф на местния парламент в Несебър и крупен хотелиер Димитър Янков.

Пейко Янков се предаде сам и в момента е в ареста, обвинен в рекет.

Зад решетките остават и задържаните през август приближени на Очите – Венцислав Христов, Радослав Николов, Иван Пишиев и Иван Найденов. Единствено Йордан Въчев, за когото се смята, че е въртял погребалния бизнес на групировката, бе пуснат под домашен арест заради заболяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *