Тутманик с масло и сирене

Необходими продукти:

  1. Прясно мляко – 1 ч.ч. (200 мл.)
  2. Яйца – 3 бр. (едното е за намазване)
  3. Брашно – 500 – 600 гр. (зависи от размера на яйцата)
  4. Кисело мляко – 2 с.л.
  5. Олио – 2 с.л.
  6. Захар – 2 ч.л.
  7. Сол – 1,5 к.л.
  8. Мая – 1 пакетче суха (7 гр.) или ½ кубче прясна мая.
  9. Краве масло – 1 пакетче (125 гр.)
  10. Сирене – 300 гр.

Начин на приготвяне:

Като за начало извадете всички продукти от хладилника и ги оставете да се темперират. Вземете една по-дълбока купа и сипете в нея прясното и киселото мляко, захарта и маята. Разбъркайте. Добавете яйцата, олиото и солта и отново разбъркайте. Пресейте брашното (за да се аерира, което ще направи тутманика много пухкав) и постепенно започнете да го добавяте към сместа като разбърквате. Щом сместа започне да се отделя от стената на купата поръсете малко брашно на плота, изсипете я, и замесете меко тесто. Оставете го да почине за 10-15 минути.

Разделете тестото на четири равни части и оформете от тях топки. С помощта на точилка разточете всяка топка на кръгли листа.

Ако по време на точенето тестото започне да лепне по точилката или по плота поръсете с малко брашно. Разтопете кравето масло и натрошете сиренето. Поставете първия лист, намажете го с разтопено масло и го поръсете със сирене.

Повторете с втория и третия лист като ги слагате един върху друг. Покрийте най-отгоре с последния лист и леко притиснете в краищата. Нарежете с помощта на остър нож на 6 ленти.

Застелете тавата в която ще печете тутманика с масло и сирене с хартия за печене или я намажете с масло. Усучете всяка лента и я поставете в тавата. Намажете отгоре с разбито яйце и оставете тутманика да втаса (трябва да удвои обема си).

Поставете го да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Щом се изпече извадете тавата и намажете отгоре леко с краве масло. С това нашият Тутманик с масло и сирене е напълно готов. Поднесете с айрян и да Ви е сладко😊!

Хитринки: За да сте сигурни, че тутманикът е добре изпечен проверете за готовност като го набучите с клечка за зъби – като извадите клечката по нея не трябва да има тесто.nakotlona.bg

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *