HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТЪЖНА ВЕСТ! Внезапно почина художникът Анастас Константинов

Снощи внезапно е издъхнал от удар един от най-талантливите ни художници Анастас Константинов. Починал е в дома си в стария град в Пловдив, където имаше и галерия, съобщиха скръбната вест негови приятели. Само преди месец той откри с небивал успех изложба в столичната галерия ЛИК, съобщи Блиц. Последните изяви на Анастас са свързани с участия на международната артсцена, като част от успешния петгодишен проект за представяне на творчеството му в престижни артпанаири, като Select Fair 2012 в Art Basel Miami Beach’ (САЩ), Select Fair New York City 2014 и др. Творбите на Анастас участват и в кураторски проекти на един от големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген. Анастас Константинов завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет 1982 г. През 35-годишната му творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби.

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия и почти всички градски художествени галерии в България, собственост на акционери на МОМА – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, Съединени щати, Арабски емирства, Япония и др. За Анастас Константинов се говори като за един от гениите на съвременната българска живопис. Тези, които са успели да се докоснат до картините му, твърдят, че е отдавна е надминал времето си.

В къщата му в Пловдив, която бе винаги отворена за приятели, се стичат хора от целия свят, за да видят картините му. Самият художник успява да сътвори със собствените си ръце и много труд в рамките на няколко години уникална подземна галерия, където излага монументалното си творчество.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *