ТЪЖНА ВЕСТ! В Чикаго почина майсторът на добринищкия диалект, писателят Г. Витанов-Богат

В четвъртък, месец преди да навърши 69 години, в дома си в Чикаго почина един от най-ярките членове на българската общност там, създател и председател на Съюза на българските писатели в Съединените щати и по света, писателят Георги Витанов-Богат. Той издъхнал внезапно през нощта, съобщиха негови близки, цитирани от bg-voice.

„Той е причината ние да се съберем, да пишем – каза зам. председателят на съюза, журналистът Симеон Гаспаров. – Това е голяма загуба за всички нас, отиде си един много възпитан, приятен човек, у когото имаше нещо много мило и същевременно много титанично“.

Преди няколко седмици Гаспаров и Богат били в българското консулство в Чикаго, за да организират изпращането на български книги в библиотеката на Конгреса.

„Той е основната причина това да се случи“, казва Гаспаров. По план на 24 май в столицата Вашингтон ще се състои церемонията по внасянето на книгите в библиотеката. Заедно с тях ще влязат и всички броеве на алманаха „Любослов”, както и сборникът „Черга пъстроцветна”, които съдържат повести, разкази и стихотворения на стотина български писатели от цял свят. За съжаление Георги Витанов-Богат няма да види резултата от дългогодишните му усилия.

„Георги Витанов беше писател и мечтател. Добър българин, предан родолюбец”, каза генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев.

„Той пишеше по начин, по който малко хора пишат днес – нареждаше думите по неговия диалект, добринищкият – разказва Симеон Гаспаров. – Влезеш ли в кодовете на думите му, откриваш един много хуманен свят. Думите му бяха знаци, които чертаеха път към доброто, което сме загубили в този динамичен и технологичен свят“.

Делото на Богат остава отпечатък и върху по-младите български писатели в САК.

„Не бяхме много близки, но когато се видехме, провеждахме дълги и смислени разговори. Той бе земен човек и много „богат“ събеседник!“, спомня си писателят Николай Стефанов от Чикаго.

Георги Витанов-Богат е роден през 1948 г. в град Добринище. Завършил е приложни изкуства, специалност „Металопластика”. Работил е промишлен дизайн, интериор и екстериор, антична и старинна българска бижутерия, декоративни пана – дърворезба и метал, мебели от дърво в старинен български стил. Негови пана присъстват в частни колекции в България и Западна Европа. Започва да пише още от ученик, а разказите му са преведени на английски, френски и немски език.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *