Refan-728×90-July-2019

ТЪЖНО! Село в Пиринско само с едно детенце в първи клас, обявяват нулева година

За първа година ОУ „Св. Климент Охридски“ в разложкото село Добърско стартира новата учебна година без първокласници. В селото има само едно детенце, което тази година е в първи клас, и то е записано в Разлог. Миналата година училището стартира само с двама първокласници, а тази година е нулева поради липса на деца.

Иначе 198 първокласници ще прекрачат прага на училищата в община Разлог на първия учебен ден. Тази година те са с трима по-малко в сравнение с миналата учебна година, когато бяха 201.

За град Разлог броят на първолаците е 129, а по съставните села на общината са 69. Според информацията от отдел „Образование“ в община Разлог най-много деца – общо 46, са записани в ОУ „Никола Парапунов“, 35 са малчуганите в НУ „Кирил и Методий“, 29 в НУ „Яне Сандански“ и 19 в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“.

От съставните села в общината най-много са първолаците в с. Баня. Там прага на ОУ „Паисий Хилендарски“ в първия учебен ден ще прекрачат 37 деца, в ОУ„Св.св. Кирил и Методий“ в с. Бачево – 15, в ОУ„Неофит Рилски“ в село Горно Драглище – 10, и в ОУ„Братя Миладинови“ в село  Елешница – 7.

Както „Струма“ писа, общо шест училища на територията на общината ще стартират тази година със самостоятелни и слети маломерни паралелки. По една самостоятелна ще има в ОУ „Паисий Хилендарски“ в Баня и НУ „Яне Сандански“ в Разлог. С шест самостоятелни паралелки започва ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Бачево, а със седем – ОУ „Братя Миладинови“ в Елешница. Училището заедно с детска градина „Надежда“ в селото са обявени и за защитени.

От останалите учебни заведения с три самостоятелни и две слети от два класа паралелки стартира учебната година ОУ „Неофит Рилски“ в село Горно Драглище, а в НУ „Св. Климент Охридски“ в село Добърско се оформят една слята и една самостоятелна.

Училищата вече са готови да посрещнат учениците за първия учебен ден.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *