Търговец на скрап отнесе глоба 3000 лева заради нередовна площадка на главната улица в Кюстендил

Столичното дружество „Унитрейд 2011“ ООД, ръководено от Елисавета Кръстанова, отнесе глоба от 3000 лева заради склада си за изкупуване на вторични суровини на главната улица „Цар Освободител” в Кюстендил. Санкцията наложиха екоинспектори от РИОСВ – Перник, които извършили проверка на площадка за третиране на отпадъци, стопанисвана от предприятието.

Проверката е определена от контролните органи като „текущ контрол“. Според тях отпадъците трябва да се намират извън жилищен район, а дружеството е трябвало да изтегли пункта си в промишлена зона.  Разпоредбата е и част от новите промени в Закона за управление на отпадъците след поредица от жалби, че площадките в междублокови пространства вдигат шум и замърсяват въздуха. Освен това пропуските, които са констатирали, са, че търговецът на скрап не е предприел разделно събиране на отпадъците.

Въпреки че складът не е действал няколко месеца, от дружеството е трябвало да водят строг отчет и  хронологична информация за количеството, естеството и произхода на отпадъците и приложения метод за третирането им. Актът на инспекторите е от края на 2016 година. Тогава обаче управителката Елисавета Кръстанова не е била открита на място. Наложило се да изпратят документа по пощата с обратна разписка. В  крайна сметка Елисавета Кръстанова е получила акта си чрез органите на Столична община, район „Искър“, месец по-късно.

Екоинспекторите мотивираха пред съда и размера на по-високата санкция, наложена съгласно Закона за управление на отпадъците. „Констатирахме нарушение, извършено на същата площадка, на дружеството и по-рано. Факт е, че  тогава сме наложили имуществена санкция в минимално предвидения размер в закона от 2000 лева. Глобата е влязла в законна сила на 21.04.2017 г.“, е записано в първото наказателно постановление на РИОСВ.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *