Търговци изкараха на пазара в Благоевград грозде за бяло вино от лозята на банкерката Цветелина Бориславова

Търговци изкараха на тезгяха грозде от тазгодишната реколта. Вчера на благоевградския пазар се предлагаха ранните сортове за бяло вино. Цената на килограм мускат вървеше по 1,20 лв., а на тамянката и шардонето по 0,90 лв., като в нея се включва и меленето, което се прави на място. Според търговците гроздето било от лозята край имението в санданското село Хотово на покойния банкер Емил Кюлев, което стана собственост на банкерката Цветелина Бориславова. По-голямата част от гроздето отива за производство на вино във „Винпром” – Дамяница, а това, което остане – на пазарите в региона. Тази година има голям берекет, но заради продължителните горещини беритбата започнала по-отрано, обясни търговецът Иван Царев. Той е докарал сериозно количество бяло грозде, за което веднага се намират мераклии. Търговецът тегли касетките на кантара, след това започва да смила гроздето.

„От муската става превъзходно бяло вино. Захарността му е 22% и няма нужда от допълнително подслаждане.  Виното се прави с мерак”, казва Иван Царев, който е в бранша от 20 години.

Не липсва и конкуренция, в съседство има още двама търговци на грозде. Всички се надяват алъш-веришът да се раздвижи през септември, когато на пазара ще има от сортовете за червено вино – каберне, мерло, мавруд и уникалния за Петричкия и Санданския край широка мелнишка.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *