Търговци и жители на „Горна махала” в Дупница настръхнаха срещу строеж на голям магазин на площада

Търговци и жители на квартал “Горна махала” в Дупница скочиха срещу затваряне на търговските обекти, разположени на пазар “Цигането”. Те са внесли подписка в областната управа в Кюстендил, в деловодството на община Дупница и в Районния съд срещу предписанието на общинското предприятие “Пазари ” от площада да бъдат премахнати преместваемите обекти.

В квартала населението е смесено – българи и роми. Площадното пространство пред осемте магазина е култово за ромите. На това място те правят сватби и кръщенета.

Кирил Георгиев е наемател на земя, собственост на общината, върху която е построена пицария, която стопанисва от около два месеца.

„На 18 май 8-те фирми получихме писма в 14-дневен срок да премахнем преместваемите обекти, които са върху общинска земя. Доколкото разбрах, върху мястото на “Цигането” ще се строи магазин от верига за продажба на бяла и черна техника. Няма как за 14 дни да преместя пицарията, тя е иззидана с тухли, не е преместваем обект. Плащам си редовно наема, определен ми от общината. Тези търговски обекти са построени по времето на кметуване на д-р Пламен Соколов, който обещал след време да ги продаде на наемателите, но мандатът му приключил и нещата са останали така. Събрахме подписка от 400 души в квартала и сме я изпратили до областната управа в Кюстендил, Районен съд – Дупница и до общината. Аз вложих близо 40 000 лв. в ремонта на пицарията. Имах такава в Сапарева баня, затворих я и пренесох бизнеса си тук, в Дупница. В продължение на 4 месеца ходих в общината да вадя документите за пицарията, никой не ми каза, че се очаква да блъскат търговските обекти”, заяви Кирил Георгиев.

„Аз съм против построяването на голям търговски обект. На това площадче ние правим сватбите на децата си, събираме гости на кръщенетата на внуците. Това е наша ромска традиция. Излизаме на “Цигането” да ни видят всички, играем хора и след това тръгваме към ресторанта. Моята племенница ще прави сватба на 13 юни, къде ще я направим сега?”, заяви Мария Стоянова, клиентка на пицарията.

Снежана Пачева се закани, че всички роми от квартала ще излязат на протест, ако се стигне до премахване на търговските обекти, и няма да разрешат да се застрои площадът.

По казуса от пресцентъра на община Дупница заявиха: “Предписанието е издадено от общинското предприятие “Пазари”. Общинското ръководство няма общо с него. Договорите за наем са подписани с клауза, че ако се появи инвеститор – отпадат”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Ром

    Айде махайте се писна ми всяка седмица да правите разгром.Като искате сватби и други си има ресторанти или ви е скъпо или трябва да ги видат хората айшето с петте си деца как се жени за 10 път.На тия измислени търговци ги видяхме че карат по 2-3 месеца и затварят щото мургавите обичат да дават пари.

    Отговори
  2. Уточнение

    Крайно време е циганите да започнат да правят сватбите си в ресторант, ане на площада или на улицата.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *