Търговци на зеленчуци скочиха срещу кметска забрана да разпъват сергии на ул. „Перун“ в Сандански

Търговци скочиха срещу забраната да продават плодове и зеленчуци на улица „Перун” в Сандански, която е перпендикулярна на кооперативния пазар. Забраната влезе в сила в началото на месец ноември и тогава всички маси за търговия са премахнати. До това се стигна след десетки жалби на живеещи и търговци на улица „Перун” до кмета на общината Кирил Котев и до председателя на Общинския съвет Георги Георгиев. Срещу това обаче протестират 11 търговци на зеленчуци, сред които са Евтим Методиев, Калоян  Емилов, Стоил Илиев и др. Те желаят на същото място да се поставят сергии и да продължат да продават, тъй като има и достъп за паркиране на автомобилите. Други пък, като семействата Николови, Христово, Младенови, Иванови, са доволни от заповедта на кмета на общината, с която е забранено да се поставят сергии и маси отдясно на улица „Перун”, която е двупосочна, но от другата, лявата страна, откъм автогарата, улицата е включена в „синята зона”.

Репортер на „Струма” вчера на място се срещна с търговците и живеещите на улицата. Ето какво каза Евтим Методиев: „От години продавам на това място. Досега нямаше проблем, а сега вече има. Купих нов микробус и съм инвестирал в стока за над 11 000 лева. Бусът е пълен със стока и няма къде да продавам. Обърнах се към кмета на общината К. Котев, искам да ми бъде разрешено на това място да поставя сергията. 11 търговци сме оставени без работа”, заяви Методиев.

„Вчера сутринта на всички търговци им е предоставено място на масите за продажба на плодове и зеленчуци. Те в телефонен разговор ми заявяват, че нямат места за паркиране на автомобилите, в които е стоката им. Обсъждаме вариант за обособяване на такива. Това ще стане да края на годината. Вече имам информация, че в понеделник всички търговци са били настанени на масите на кооперативния пазар”, заяви вчера кметът Кирил Котев, потърсен за коментар.

Живеещите на улицата пък си отдъхнали, защото за първи път този понеделник свободно са имали достъп до домовете си. Собственичката на ателие за шивашки услуги Силвия сподели, че е удовлетворена от заповедта на кмета. „Дъщеря ми има малко дете. Тя не може да мине с количката, за да влезе в къщата”, заяви тя. Търговците на отсрещния тротоар са категорични: „Евтим Методиев не се съобразява с никого. Ето сега пешеходците нормално си минават, допреди се движеха по улицата. Ние продаваме промишлена стока и сме на отстояние 4 метра от улицата. Нашите маси не пречат на пешеходците и на водачите на МПС, докато на отсрещния тротоар нямаше минаване, няма спиране, докато стояха масите на така известния Евтим Методиев”, заявиха Иван Стоянов и Емилия Войнова, които въртят търговия на отсрещния тротоар.

Управителят на звено „Общински пазари” Илиян Фикинчев заяви, че са преместени масите за продажба на зеленчуци, за да се облекчи движението по улицата и тротоарите. „Масите заемаха част от тротоара и това създаваше предпоставка за възникване на ПТП. Сега проблемът е решен”, каза Фикинчев.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *