Търговци опорочиха празника на Ресиловския манастир, цената на кебапчето удари 2 лева

Десетки миряни се стекоха вчера на празника на Ресиловския манастир „Покров на Пресвета Богородица”. Прави впечатление, че с всяка изминала година броят им намалява.

На този ден е и съборът на село Ресилово. На поляната пред манастира четирима търговци бяха поставили скари и предлагаха ароматни кюфтета и кебапчета, но купувачите бяха малко, а цените доста високи. Кюфтета и кебапчета се продаваха за по 2 лв. бройката. Който искаше да хапне и пърленка с тях, се бъркаше за още два лева. Пилешките пържоли бяха по 5 лв. бройката, по 2 лв. се продаваха бирата и безалкохолните.

Голяма част от гостите, пристигнали от други селища на Кюстендилска област, си бяха донесли храна от вкъщи и бяха разпънали трапези на поляната.

Преди години на тази дата се изсипваха стотици миряни от цялата страна. Идваха с автобуси на поклонение и след това се редяха на опашки пред скарите. Тази година бяха паркирани само 4 автобуса на паркинга пред храма, единият с благоевградска регистрация, останалите с кюстендилска.

Оркестърът създаде настроение и миряните се хванаха на хорото.

Изграждането на Ресиловския манастир започва през 1932 г. Местни жители твърдят, че цар Борис е дарил пари за женската обител, а манастирът тържествено е осветен през 1940 г. 

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *