HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излизат на протест

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излизат на протест заради неизплатени пари за миналогодишната реколта. Причина за забавянето е запор на сметките на гръцка фирма-изкупвач, която дължи на земеделците общо милион и двеста хиляди лева.

Кризата с неизплатение тютюн удря над 200 семейства в гоцеделчевско. Тютюнът е поминък за хората от Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. А вече повече от 3 месеца след предаването на реколтата пари по сметките им няма. Има отчаяние.

Причина за драстичното забавяне на парите са финансови проблеми на една от гръцките изкупвачески фирми, заради което сметките й са запорирани. Така на практика дружеството е изплатило само половината от дължимото, другата половина, около милион и 200 хиляди чакат да поемат по сметките на хората. А хората се готвят за протести, съобщава Нова.

Заради некоректно отношение от страна на фирмите, повечето хора в региона са на път да се откажат от отглеждането на тютюн. Други  пък продължават да го работят, но в Гърция.

Обещанието на гръцката фирма е да изплати парите на хората до края на май. А те от своя страна приканват държавата ни да им окаже съдействие, ако това не се случи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *