Убиецът на кюстендилската сарафка Б. Манолов се жали, че в затвора го лишили от печени чушки, пържолки и орехи, иска 46 000 лева обезщетение

48-годишният Бисер Манолов, изтърпяващ доживотно наказание в затвора без право на замяна, поиска 46 000 лв. обезщетение за претърпени физически, психически дискомфорт, безпокойство, безсилие и безпомощност, резултат от незаконосъобразни действия от страна на служители на затвора, изразяващи се в системно нарушаване на правата му, свързани с получаването на храни и предмети по време на свиждания.

Затворникът е в зандана, след като на 14 май 1994 година разстреля сарафката Виолета Георгиева в центъра на града посред бял ден при обир на 2 млн. лева. Той получи смъртна присъда, която бе заменена в доживотен затвор без право на замяна след падане на мораториума през 1998 година. Манолов е бивш полицай.

Бисер Манолов конкретизира по дати и вещи в искови молби до Административен съд – Кюстендил претенциите си. Периодът е 28.04.2012-01.12.2014 г., като затворникът е събрал като писмени доказателства 17 броя билети за свиждане ведно с бележка за внасяне на храна и предмети; молби за отказани му храни и лична кореспонденция.

Свидетели затворници обясняват как след свиждания с близки на Манолов не му е разрешавано да получава печени чушки, белени орехи, кашкавал, пържоли, пържен черен дроб, пържен месо, не му е разрешавано да предава кореспонденция. В резултат на това е изпадал в психически и физически дискомфорт, чувствал се е безсилен, потиснат. Пишел е предварително молби за разрешаване получаването на храни и вещи, за да не се разкарват напразно неговите близки.

Съдът обаче приема, че Манолов не е бил поставен в положение да претърпи негативни и унизителни изживявания, които могат да се квалифицират като уронване на човешкото достойнство. Според магистратите лишените от свобода по време на свиждане могат да получават храни и предмети, които имат право да ползват и държат при себе си. Списъкът на тези храни и вещи е определен със заповед на министъра на правосъдието. В разпоредба пък е въведена забрана по време на свиждането да се предават и приемат каквито и да е предмети между лишените от свобода и посетителите им.

Сравнителният анализ на билетите за свиждане ведно с бележка за внасяне на храна и предмети с храните и вещите от списъка, одобрен от министъра на правосъдието, показва, че недопуснатите храни /печени чушки, белени орехи, кашкавал, пържоли, пържен черен дроб, пържено месо/ са извън списъка, т.е. попадат извън разрешените такива, поради което правилно затворническата администрация ги е върнала. По отношение оплакването за нарушаване правото на Манолов, свързано с получаването и предаването на предмети по време на свижданията, съдът счита, че искът не е доказан по основание. Така Административният съд в Кюстендил отхвърли като неоснователен предявения от Бисер Маноров иск за заплащане на сумата от 46 000 лв. обезщетение.

Искът бе предявен към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. На ведомството Бисер Манолов ще трябва да плати и разходите от 100 лева за юрисконсулт. Съдебното определение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *