Убийствена новина! Руски онколог развенча истината за захарта и рака

В последно време усилено се заговори за връзката на употребата на захар с ускоряване развитието на рака и с активния растеж на злокачествените тумори. Последната “убийствена новина” се позовава на разработка на учени от Фламандския институт по биотехнологии. По принцип никой не отрича, че със захарта не бива да се прекалява, но често подобни твърдения внушават страх у хората, което също не е желателно.

Руският д-р Дмитрий Олкин – лекар-онколог-химиотерапевт, член на Европейското общество по медицинска онкология, на Американското дружество по клинична онкология и на Европейското общество по гинекологична онкология разкри връзката между захарта и рака.

– Д-р Олкин, може ли да се нарече мит твърдението, че употребата на захар води до развитие на рак?

– С онкологичните заболявания са свързани едва ли не най-големия брой митове в медицината, а твърдението, че употребата на захар води до развитие на рак, е една от тези разпространени заблуди. Разбира се, няма дим без огън, затова и този мит възниква не просто така.  Известно е, че туморните клетки действително използват голямо количество глюкоза, защото това са клетки, които не се диференцират, като за сметка на това се делят много бързо. Т.е., на тях не им са нужни време и усилия за превръщането им в специализирани клетки на определени тъкани и органи. За деленето на тези клетки е нужна повече енергия. А най-лекият и достъпен източник на енергия, разбира се, е глюкозата. Но! Това съвсем не означава, че захарта, която консумираме, постъпвайки в организма, веднага и директно започва “да храни” туморните клетки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *