Убийствена оценка на прехода при представяне книгата на Лазар Причкапов в Дупница

Броени дни преди емблематичната за България дата 10 ноември, когато се навършват 30 г. от смяната на системата, един от най-успешните политици и управленци на Благоевград и Пиринско – Лазар Причкапов, представи своята книга „Интервю със себе си“ в Дупница. Той бе поканен от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател о.з. полк. Иван Шопов.

„Познавам г-н Причкапов от Разлог, където аз бях началник-щаб на артилерийския полк през времето 1984-1988 г. Впечатлен бях от неговата организаторска и ръководна работа по подготовката за посрещането на Дипломатическия корпус в Благоевград. Лазар Причкапов е управленец отпреди демокрацията, доказва се и след демокрацията като успешен кмет на Благоевград“, каза в залата председателят на Клуба на ракетните войски и артилерията в Дупница о.з. полк. Венцислав Пенев.

Преподавателят в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград доц. д-р Радослав Радославов направи анализ на съдържанието в книгата на Лазар Причкапов. По общо мнение на присъстващите оценката за 30-те години преход след 10 ноември бе, че е наложен антинароден либерален модел, в който „грабежът е наречен приватизация, институционалната деградация – демокрация, а разбойничеството – политика”.

„Книгата ме развълнува, защото в нея видях и късче от моя живот. Свидетел съм на процеса на разграничаване в Дупница, самият аз бях изключен през 2004 г. Помня сълзите в очите на Славчо Шопов – бившия първи секретар на партията в града, който си отиде от този свят обиден и омерзен. Помня и истерията, в която изпадна неговият главен партиен екзекутор, по ирония негов ласкател и угодник, когато публично поставих въпроса за политическата реабилитация на Шопов посмъртно”, каза доц. д-р Радослав Радославов.

„С удоволствие приех да се видим в Дупница, не ми се ще да го наричам Дупница, защото бе един чудесен Станке Димитров. Кой го предаде пак, защото за предателството и лъжата социален строй няма. Тези, които сочеха пътя на народа, те бяха първите, които удариха по това, което беше… Имаше социализъм в България, може да не е бил така, както трябва, може би трябваше да ремонтираме много неща. В Станке Димитров имам много приятели, като Алекси Тасев. Помня много добре Славчо Шопов”, каза Лазар Причкапов.

На събитието присъстваха проф. д-р Антони Стоилов – заместник-ректор „Образователни дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, който също изрази становище по съдържанието на книгата: „Тази книга заслужава да се прочете, защото в нея става дума за истини, които се оказва, че човек няма къде да чуе и няма откъде да ги разбере. Тук се спомена няколко пъти, че представянето на книгата е на прага на 30-годишнината от 10 ноември. Годините минават, а мъглата около случилото се тогава, вместо да се разпръсква, става все по-гъста с една-единствена цел – да не се разбере какво точно се е случило. Според мен извършилите тогава този акт бяха национални предатели и заради личните си егоистични интереси, и заради алчността си предадоха интересите на България. И в резултат виждаме какво се случва в момента. За Благоевград имам преки наблюдения, знам колко предприятия имаше и че сега ги няма. Знам с какво се гордееше градът, и в същото време сега виждам неговия безличен облик. Ако вечер човек излезе в града, той е пълен с едни мъртви очи – мъртвите очи на тъмните прозорци на безлюдните сгради. Това е изключително тъжна констатация. Онова, което направихте вие за разкриването на Югозападния университет през 1976 г., бе изключително далновидна и мъдра стъпка. Защото този университет трябва да бъде преградата, щитът срещу македонизма и срещу изслямизма. Това е университетът, който има историческата и националноотговорната мисия да запази интересите на българщината в този край на България“, сподели пред аудиторията своите мисли за книгата на Лазар Причкапов проф. д-р Антони.

Спомени от онова време разказаха бившият кмет на Станке Димитров доц. д-р Алекси Тасев, председателят на НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“ – гр. Дупница о.з. полк. Стоян Ушатов и др. Събитието завърши със стилен коктейл.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *