Убитата от бракониери мечка застреляна с куршум в сърцето

Бракониери застреляха кафява мечка в Рила. Престъплението бе извършено в местност на 8 км от самоковското село Радуил. Мъртвото животно от защитен вид е било открито от охранители при обход.

„По това време ще е бракониер, нито ловен сезон е разрешен, всичко е приключило с лова, така че е бракониери”, казва жителка на селото.

„Още на 4 юни в същия район, на същото място, към 8 и половина – 9 вечерта, им сигнал за бракониерство. Сигналът е подаден от служителите на парковата охрана на парк Рила. Спират един автомобил с двама човека вътре, с ловна карабина. Докато пристигнат представителите на стопанисващите и на регионалната дирекция джипът е избягал”, заяви от своя страна Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно горско предприятие.

Според хора от Радуил извършителят е млад мъж от селото. Не вярват обаче, че вината му ще бъде доказана. В местността има множество фотокапани, които ежедневно снимат мечки и други животни до хранилките. Концесионерът Истилиян Маринков ни предостави снимки от фотокапаните. Предполага, че на някои от тях е заснета именно убитата мечка. На мястото на разстрела обаче, фотокапан липсва. Затова тялото на мечката било открито едва във вторник.

„Служители на фирмата, концесионираща и стопанисваща дивеча,  откриват на 20 метра от самото хранище намират отстреляната, убитата мечка”, добави Дамянов.

„Веднага след сигнала мигновено са изпратени експерти на мястото”, съобщи Борислав Георгиев. Огледът продължава три часа. Оказва се, че животното е било е младо, на около 4-5 години. И тежало не повече от 100 килограма.

„Огнестрелната рана е само една, всъщност е стреляно само веднъж, който има входно-изходна рана. Раната преминава и засяга сърцето. Мечката е непокътната, нито лапите, нито главата, нито самата мечка, мечката е оставена на място”, добави Георгиев.

Разследващите предполагат, че след изстрела животното е успяло да мине още няколко метра, а бракониерите са избягали, предава Нова ТВ. Ветеринарите, направили аутопсия на мечката пък са убедени, че е убита с особена прецизност и умисъл.

По случая работи прокуратурата. Ако извършителят бъде открит и признат за виновен, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *