Уволненият заради несправяне с работата бивш зам. кмет на Гърмен М. Улан влезе в УС на новото сдружение ДЕН, събрало отломките на ДПС

Бившият общински съветник и заместник-кмет на Гърмен Мустафа Улан стана част от националното ръководство на новоучреденотогражданско Движение за единство на народа – ДЕН, което събра партии и организации, напуснали ДПС по различно време. Улан е един от деветимата членове на управителния съвет, а негов председател е бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме.

М. Улан е преподавател по немски език, от с. Рибново е и от години е част от политическия живот в община Гърмен. Той беше 3 мандата общински съветник –  два пъти от ДПС и веднъж от НДПС, а при предишната управа бе за кратко време заместник на екскметицата Минка Капитанова с ресор образование. Тя го назначи през 2016 г. като неин мандатоносител – в качеството му на председател на НДПС в Гърмен Улан регистрира Движение за просперитет и сигурност на общината, от което бе издигната Капитанова. През ноември 2017 г. обаче кметицата го уволни заради пропуснати от него срокове за подаване на документи, в резултат на което двама учители от Огняново и Дебрен останаха без пенсии.

На последните местни избориМустафа Улан се кандидатира за кмет на Гърмен от партия НДПС, но резултатите му бяха катастрофални – за него гласуваха едва 90 избиратели, които не успяха да му съберат и 1% гласове.

Въпреки това според съселяните му Улан вече подхвърлял, че на следващите местни избори има голяма вероятност да стане кмет на Гърмен – явно издигнат от  поредното гражданско движение, ако то прерасне в партия.

Освен Г. Тахир, който е председател на НДПС, сред другите учредители на ДЕН са Орхан Исмаилов, бивш зам. министър на отбраната в кабинета „Борисов 2“ и председател на НПСД, има и хора от партията на Лютви Местан ДОСТ, какъвто е неуспелият евродепутат   Бюлент Хасанов. В УС са още кметът на община Хитрино Нуредин Исмаил, който е бивш областен председател на ДПС и  кандидат на ДОСТ на местните избори през 2019 г., и др.

Общински съветници от ДПС в областта вчера коментираха, че изобщо не се притесняват от появата на ДЕН на политическия хоризонт, защото нито една от 3-те съставни партии на движението няма стабилни структури в Благоевградска област. „Това са отделни индивиди, които се активират обикновено около изборите и си издигат кандидатурите заради самото участие“, коментира благоевградският съветник от ДПС Исмет Узунов.

Факт е, че и трите формации от години се опитват да разбият монопола на ДПС в смесените райони, но усилията им към момента са без резултат.

Според регистрацията в Софийски градски съд ръководството на ДЕН е избрано на 21 декември 2020 г., а мандатът му е три години.

Очаква се сдружението да участва в следващите избори. Говори се, че ДЕН вече са били търсени за евентуална коалиция от партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *