HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Уволниха директорката на Разложката професионална гимназия Галина Адамова, 12 проверки разкриха груби нарушения

Директорката на Разложката професионална гимназия /бившата ПГТХТ/ Галина Адамова е уволнена със заповед на началника на РУО Ивайло Златанов. Мотивите за остраняването й от поста са свързани с множество пропуски и нарушения в организационната и контролната дейност на директора, в това число и в попълването и воденето на училищната документация.

През изминалата учебна 2016/2017 г. в РПГ „Никола Стойчев” – Разлог са извършени 12 проверки и на Галина Адомова са дадени 5 заповеди със задължителни предписания от началника на Регионалното управление на образованието.

3 от направените проверки са по жалби – една е свързана с план-приема на ученици, завършили основно образование /8 клас/, втората е по жалба за налагане санкция на ученик „преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение поради допуснати неизвинени отсъствия”, както и тентенциозно отношение на директора и класния ръководител към въпросната ученичка. Тогава проверяващите експерти установяват голям брой отсъстващи ученици и извиняване на отсъствията без оправдателен документ. Трета жалба е във връзка с фиктивно записани ученици и злоупотреба с държавни средства. При проверка за изпълнение на задължителни предписания пък е установено 70% отсъстващи ученици.

Голяма част от извършените проверки са текущи, заложени в годишния план на РУО, и са както по проект „Твоя час“, дейности по НП „ Без свободен час в училище“, така и по реализиране на ДОИ за учебно съдържание. Две от проверките са след подаден доклад от директора във връзка с предложение за обединяване на две различни специалности от едно професионално направление в една паралелка, както и проведена в гимназията процедура по валидиране.

Началникът на РУО Ивайло Златанов коментира вчера, че едно от най-сериозните нарушения е несъобразяването на транспортната схема с училищния учебен план. Автобусът тръгва от училището в 14.15 часа, а учебните занятия са до 15 часа, вследствие на което много от пътуващите ученици пропускат 6-ия и 7-ия час. Шефът на РУО разясни и че от 2016 г. е закрито общежитието към гимназията, без за това да са налице основателни причини. В същото време пътуващите ученици в гимназията са 128 и поне 30 биха могли да живеят в общежитието.

Новият временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс е старши учителят по професионална подготовка, направление „Туризъм и общественно хранене“, Васка Пенева, която работи в училището 22 години. Самата тя бе назначена за вр.и.д. директор и в началото на 2011 г., след като тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов уволни предишната директорка на ПГТХТ Катя Бранкова.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Кремена

    Измишльотини нагласени от т.н. временно изпълняваща директорка.

    Отговор
  2. Венцислав

    Гербаджийски подлоги, окупирахте държавата и назначихте некадърници за управляващи.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *