Уволниха служител на БАБХ, избивал кокошки не по правилата

Сигнал за нехуманно умъртвяване на птици от БАБХ. Собственикът на птицеферма в Смядово, в която е констатирана салмонела, публикува видео, в което се виждат шокиращи кадри. Самият той твърди, че зараза няма, а пробите са манипулирани.

3600 кокошки носачки са умъртвени заради салмонела в смядовска птицеферма. Използвани са торби, в които са поставени птиците, а след това са умъртвявани със сух лед. Така, както е по инструкция. На разпространеното видеото се вижда как служител се качва върху торбите с все още живи кокошки.

„Бяха тъпкани в торби по 200. Птиците умираха от задушаване и пищяха. Това е нещо отвратително е. Съжалявам, че няма звук от камерите, за  да се чуе”, каза собственикът на птицефермата Димитър Папазов.

След проверката е образувано дисциплинарно производство и служителят от записите е отстранен от работа.

„Всичко е извършено съгласно инструкцията. С изключение на това, което видяхме, то е тотално недопустимо. От 13 човека един от служителите си е позволил да извърши тези дейности”, коментира директорът на ОД на БАБХ – Шумен д-р Катя Райкинска.

Собственикът на птицефермата Димитър Папазов има притеснения относно взетите проби за салмонела.

„Изразих опасенията си, че пробите ще излязат положителни, поради факта, че бяха взети в късен час и в петък. Заповедта е била спусната още във вторник. Поисках да се вземат допълнителни проби, на каквито имам право, но ми бяха отказани незнайно защо. Аз взех собствени проби, които доказват, че няма салмонела”, посочи той. 

„На 30.08, на 12.09 и на 19.09 заболяването при животните е установено с протокол от независима акредитирана лаборатория. Резултати са потвърдени и в референтна лаборатория. На птицефермата са съставяни множество актове”, допълни д-р Райкинска. 

Собственикът на птицефермата Димитър Папазов е изпратил сигнали до прокуратурата и смята да търси правата си в съда. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *