Уволняваният веднъж директор на „ДГС Струмяни” на прицела на прокуратурата заради неокопани 94 дка тополи, за които обаче прибрал парите

Районна прокуратура – Сандански започна разследване на директора на „ДГС Струмяни” Росен Янев за усвояване на средства за дейности, които всъщност не са извършени.

Сигналът е подаден от прекия му шеф – директора на Югозападното държавно предприятие в Благоевград инж. Дамян Дамянов, след двукратна проверка в стопанството през юни тази година.

Първата е направена на 19.06.2019 г., когато служители на ЮЗДП отиват в Струмяни да засекат отчетените лесокултурни дейности през пролетта на 2019 г. в тополовите култури на горското стопанство. Проверяващите разполагат с два протокола от 04.06.2019 г., с които служители на „ДГС Струмяни” са приели без забележки и възражения извършената работа в стопанството, свързана с окопаването на тополови култури. Според единия протокол са окопани 1197 броя едногодишни фиданки върху площ от 19 дка, а според другия – 5229 двугодишни тополови дръвчета с обща площ 83 дка. За тази дейност съгласно одобрената спецификация стопанството е получило 1258.08 лв. без ДДС.

Теренната проверка обаче установява, че работата е свършена не върху 102 дка, а едва на площ от 8 дка. В останалата територия около тополовите фиданки бяха установени налични пожълтели стари треви, както и избуяла свежа растителност с височина като тази в междуредията, където не е предвидено отглеждане, което е показател, че те не са окопавани изобщо, пишат в доклада си проверяващите.

На 05.07.2019 г. директорът на ЮЗДП инж. Дамянов изисква писмен доклад от директора на „ДГС Струмяни” с подробна информация за причините за неизвършените дейности, заложени по спецификация, и настоява при доказана вина да се наложат дисциплинарни наказания. Още същия ден горският шеф Росен Янев обаче връща в Благоевград писмен отговор, че не е съгласен с констатациите на проверяващите от ЮЗДП, тъй като от разкопаването на почвата около тополите до тази дата били минали между 30 и 50 дни и през този период тревата отново била избуяла.

По тази причина на 11.07.2019 г. в стопанството е направена втора проверка, този път по документи, сред пътните листове, пускани в периода, в който би трябвало до двата участъка да бъдат извозвани работници с мотики. По тях служителите в ЮЗДП установяват, че всъщност окопаването е станало не преди 50, а преди 20 дни, което е недостатъчен срок за израстване на нови треви. През изследвания период са открити само 6 пътни листа за движение на служебни автомобили до фиданките, освен това при разпит на горските се установило, че 2 от курсовете са били не за окопаване, а за оглед на вече извършената работа. От това ревизиращите правят извода, че за окопаването на 102 дка тополови култури са пътували 4 пъти по 4-има работници, тоест са реализирани 16 работни човекодни, а в преведената от ЮЗДП сума са калкулирани 31 работни човекодни.

Комисията установява още, че към деня на втората проверка на 11.07.2019 г. има допълнително извършване на окопаване на тополовите култури, тоест горските са се опитали да замаскират частично гафа си, дори полели дръвчетата.

Същия ден от ЮЗДП разпореждат на директора на „ДГС Струмяни” да довърши работата по окопаването и оформяне на чашката на фиданките, да изиска писмени обяснения от служителите за подвеждащите данни в приемателния протокол, че цялата работа е свършена, както и при доказана вина да наложи дисциплинарни наказания.

До момента наказани няма, а срещу Росен Янев вече тече досъдебно производство за съставени документи с неверни данни и съдържание, нанесени имуществени вреди на ТП „ДГС Струмяни” в размер на 1147.08 лв. без ДДС., както и уронване престижа на горската институция и в частност на ЮЗДП.

Самият Росен Янев вече бе уволняван веднъж от директорския пост в Струмяни – на 9 март 2018 г. той бе отстранен от поста заради драстично неизпълнение на годишната производствена програма на стопанството. Само месец по-късно – на 16 април 2018 г., той бе възстановен на работа с доста необичайния за системата на горите мотив, че се ползвал с висока обществена подкрепа. Тази подкрепа се явяваше една тетрадка с подписи в защита на Янев, събрани в общината от Величка Янкова, за която се чу, че му е роднина. Като благодарност за акцията й след като бе възстановен на поста, Янев я назначи на работа в разсадника.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *