Уволняват пак директора на „ДГС Струмяни“ Р. Янев след екшън с негово участие в ромската махала и над 30 000 лв. „на червено“ в касата

Скандалният директор на ДГС „Струмяни“ инж. Росен Янев, срещу когото в ЮЗДП – Благоевград от година и половина са се натрупали солидно количество сигнали за злоупотреби и жалби, попадна в пореден екшън. Наскоро той отишъл в ромската махала на Струмяни да се саморазправя с един от местните, който му рушал имиджа. Преди месец последният бил хванат да превозва незаконно дървен материал, но вместо да си плати акта, заявил гордо на проверяващите, че го прави с личната благословия на Росен Янев – директорът му се отплащал, задето миналата година той беше един от най-дейните събирачи на подписката в защита на Янев след уволнението му през месец март. При опит на Янев да потърси сметка на рома защо го дъни с признанията си, в помощ на нападнатия скочили още 5-има жители на махалата и станало меле. На място са извикани 2 патрулки от ПУ – Сандански, снети са обяснения на всички участвали в боя и в момента със случая се занимава Районна прокуратура – Сандански.

Само преди месец държавните обвинители започнаха друго разследване на Янев – за усвояване на средства за дейности, които всъщност не са извършени. Сигналът тогава бе подаден от прекия му шеф – директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, и бе за съставени документи с невярно съдържание, нанесени имуществени вреди на стопанството в размер на 1147.08 лв. без ДДС и уронване престижа на държавното предприятие. Обвинението дойде след рутинна проверка на отчетените лесокултурни дейности през пролетта на 2019 г. в тополовите култури на горското стопанство в Струмяни, когато инспектиращите от ЮЗДП констатираха, че Янев взел парите за окопаване на 102 дка тополи, но го направил само на площ от 8 дка.

Янев се прослави миналата пролет като най-бързо възстановеният директор в системата на горите – на 9 март 2018 г. той бе отстранен от поста заради драстично неизпълнение на годишната производствена програма на стопанството, а на 16 април 2018 г. бе възстановен на работа с предизвикващия доста въпросителни официален мотив, че се “ползва с висока обществена подкрепа”. Тази подкрепа се явяваше една тетрадка с подписи в защита на Янев, събрани в общината от роднината му Величка Янкова и същия ром, с когото преди дни директорът се би. Веднага след като влезе отново в кабинета си през април 2018 г., първата работа на Янев бе да се отблагодари на родата, като я назначи като временен работник в горски разсадник на „ДГС Струмяни” по трудов договор №10/21.05.2018 г.

Втората му задача бе да възстанови нарушенията. В резултат още през юни при проверени от ЮЗДП 9 сечища в района на „ДГС Струмяни“ в 3 служители на предприятието установиха сериозни нарушения, заради които на представителите на дърводобивните фирми, работещи в тези участъци, бяха съставени актове. В трите подотдела бе установено наличие на пънове, маркирани с фалшива контролна горска марка в основата на стъблата, а на друго място бяха открити 21 броя незаконно отсечени дървета бял бор без контролна горска марка.

Последваха нови проверки от страна на ЮЗДП в стопанството и всяка от тях завършваше с протоколи за нарушения от всякакъв тип.

Например на 17 юни т.г. бе констатирано, че в отдел 87, подотдел „д“, е допуснато незаконно строителство на сграда. Няколкократно беше засичано движение на служебни автомобили извън обхвата на община Струмяни без надлежно издадена заповед от страна на Росен Янев. При една от проверките вместо дърва за огрев, както беше описано в превозните билети, бяха намерени дърва с дължина 2,5 м, което е грубо нарушение на БДС за асортимента „дърва за огрев“, и само с един курс бе установена щета в размер на 685,83 лв. По друг сигнал в ЮЗДП от служител на стопанството и от Димитър Атанасов от с. Микрево инж. Дамянов натовари прокуратурата с поредната проверка – да установи дали наистина Янев е разпоредил роми от махалата да си карат дърва за огрев без превозен билет.

Побоят между Р. Янев и ромите се оказа поредното изпитание за нервите на работещите в „ДГС Струмяни“, които са принудени да търпят негативите от поведението на директора си. След случая дори делегация от тях се вдигнала от Струмяни и отишла в ЮЗДП при директора инж. Дамян Дамянов да търси съдействие за повторното му отстраняване от директорския пост. Като мотив горските споделили впечатленията си, че управляващите от ГЕРБ нямат никаква полза от управлението на Росен Янев, защото в ромската махала масово недоволството срещу него се прехвърля върху партията, с чиято подкрепа той е на поста си, и това със сигурност ще се отрази на резултатите в предстоящите местни избори. В същото време съпругата му Николина Янева е член на ОИК Струмяни, и то от БСП, подчертали служителите на „ДГС Струмяни“.

Според наши източници днес или най-късно в понеделник Росен Янев ще получи втора заповед за прекратяване на договора му за управление на „ДГС Струмяни“. Мотивът ще е възможно най-сериозният в системата на горите – лоши финансови резултати. Последната проверка на ЮЗДП от 12 август т.г. е показала, че ТП „ДГС Струмяни“ има задължения за гаранции към фирми в размер на 76 127 лв. и задължения към доставчици в размер на 25 540 лв., а наличността по банковата сметка на стопанството към 30 юни е била едва 68 644 лв., което е прецедент в доста печелившия горски сектор.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *