Удар на дует “Ритон”! Разобличиха опасна схема за източване на пари

Катя и Здравко от “Ритон” са разобличили схема, която точи сметките на състрадателни българи, пише пик. Участници в нея са семейство от София, а трогателната им история от няколко дни се споделя стотици хиляди пъти из социалната мрежа “Фейсбук”.

Първоизточник на новината за бедстващо семейство от столичния кв. “Надежда” е  glas.bg, след което дописката е подета и от други регионални издания. Материалът описва тежката житейска ситуация на семейство с две момичета, по-малкото от които раково болно. Четиримата нямали дом и спели в червен бус на изоставен паркинг в квартала. Бащата е представен като сериозно болен, с белодробно заболяване и не можел да работи тежка физическа работа. Оставена е и банкова сметка на името на съпругата Мария Благоева Димитрова, а призивът е всеки, които има желание, да помогне дори с дребни суми, докато мъжът в семейството започне работа.

Историята на бедстващото семейство трогнала Катя и Здравко. Двамата решили да отделят добра сума, която да преведат по оставената сметка в “Юробанк”. В желанието си да помогне, Катя дори потърсила връзка с кмета на кв. “Надежда”, инж. Димитър Димов, за да го сигнализира за случая.

Точно така обаче лъснала измамната схема. Инж. Димов се заел да разреши случая, но при проверката на място от властта се появили огромни несъответствия с изнесената информация. Наистина в червения бус на паркинга живеят четирима души, но едното момиче е приятелка на дъщерята на семейството, избягала от дома си бременна. Властите предложили четиримата да бъдат настанени в жилище, както и на бременното момиче предложили помощ по програмата “Майка и бебе”. И двамата обаче подписали декларации, че отказват предложената им помощ. Въпреки твърденията, че дъщеря им е болна, родителите не могли да предоставят на проверяващите документи, че са регистрирани по ТЕЛК.

Излиза, че държавата в лицето на общината в “Надежда”, в случая си върши работата, предлагайки помощ и дом на въпросните хора, но те отказват такава, предпочитайки да получават пари наготово от състрадателни хора.

“Инж. Димов реагира светкавично. Добре, че беше той, защото кой знае колко хиляди българи щяха да отделят от хляба си, за да помогнат от “нуждаещите си”. Служителите на социалните докладваха на кмета, че въпросното семейство, което уж има нужда, отказвало да бъде настането в предоставено им жилище. Освен това “болните” нямат документи от ТЕЛК. А и бащата, който уж е белодробно болен, на снимката в червения бус е с цигара в ръката. Съпругата му пък работи в един от столичните хотели, а уж и тя била безработна”, възмутена е Катя Михайлова, потърсена за коментар.

Преди да разнищят схемата, със Здравко агитирали и свои колеги от шоубизнеса да помогнат със суми за бедстващите болни софиянци.

“Искаме да предупредим и други българи, които сигурно вече са превели пари по сметката. Всеки подобен зов за помощ трябва много внимателно да бъде проверяван. Заради такива като тези, хората вече все по-рядко се решават да помагат на други, които наистина имат нужда”, коментира Здравко.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. Илиана

  Вестник “струма.бг” – как от Благоевград направиха разкрития в град София.
  Това е вестникът с едностранна връзка. Тук няма абсолютно никакъв контакт по никакъв начин.
  Важното е да се търси сензация на всяка цена и с всички средства, та било то и на гърба на хората.

  Отговори
 2. Екатерина

  Благодаря на дует Ритон за хубавите топли думи изказани по наш адрес и дай боже скоро и бързо да дойдат на нащо положение за да разберат какво е и тогава аз ще пиша злостни коментари за тях.

  Отговори
 3. Екатерина

  Защо ми махнахте коментара неудобен е за някой хора ли.
  Вашия вестник само с клюки ли се занимава.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *