Удря ни зловещ грип, ето симптомите

Удари ни фалшив грип, като заболеваемостта се е увеличила осезаемо само за една седмица в цялата страна, пише днес “Монитор”.

Данни на регионалните здравни инспекции, показват, че заболяването не е от същинските щамове на инфлуенцата. Причинители са пара-, рино- и аденовируси, които се променят изключително бързо.

Освен това, симптомите са съвсем като на същинския грип с изключение това, че не поваля веднага на легло, а мъчи с дни.

1326 са заболелите в София само за пет дни, показва справката на инспекцията в столицата. Според специалистите обаче, броят им е неколкократно повече, но хората предпочитат да се лекуват сами.

В Шумен са регистрирани общо 153 случая на остри заразни заболявания срещу 146 случая за предходния отчетен период. От тях 130  са случаите на остри респираторни заболявания и грип срещу 129 за предходната седмица.

Става въпрос за остри респираторни заболявания, причинени от пара, рино и аденовируси. Все още има и случаи на типичния грип, коментира пред „Монитор” националният консултант по грип и остри вирусни инфекции проф. Мира Кожухарова.

Лекото затопляне на времето допринася за разпространението на заразата, уточни тя и предупреди, че пазенето на леглото е най-доброто средство за оздравяване и по-бързо възстановяване.

Този тип заболявания могат да протичат и без температура, но с всички останали симптоми на типичния грип – хрема, втрисания, остра кашлица, възможни са и повръщания, поясни консултантката.

Срещу тях ваксина няма, тъй като те се променят много бързо, каза още проф. Мира Кожухарова.

Независимо, че заразата не е толкова тежка, колкото грипа, тя може да причини усложнения особено при децата и възрастните хора, предупреждават медици. Най-често става дума за пневмонии, бронхити и ларингити, но в по-редки случаи не са изключени и белодробни или сърдечни усложнения.

Поне три дни вкъщи и ограничаване на контактите до минимум – това препоръчва проф. Кожухарова като начин за пресичане на заразата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *