Обявиха новите мерки в страната, влизат в сила от петък

Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

След правителствено заседание се реши да бъдат въведени следните мерки, считани от петък – 27 ноември, които ще продължат до 21 декемри:

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища, висши училища, езикови центрове, извънкласна дейност, детски центрове, детски градини.

Преустановяват се конферентни мероприяти, културни дейности, без театри, частни мероприятия са разрешени до 15 човека.

Всички спортни мероприятия също се преустановяват, преустановяват се посещенията във фитнес центрове.

Всички групови културни мероприятия се преустановяват, изключение правят посещенията на театри с капацитет 30% и с маски.

Преустановяват се организираните екскурзии.

Парковете и градинките остават отворени.

Затварят всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят.

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, търговските центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи офиси на телекомуникационни оператори. Магазините, които са малки по кварталите, продължават да работят. – Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

Остават отворени църквите, джамиите и другите религиозни храмове у нас.

“Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение”, каза Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица. “Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медициснки легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните”, каза още Мутафчийски.

В момента Европа продължава да е в разгара на епидемията. В Европа са най-високи аболеваемостта и смъртта, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. “Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и смъртността”, каза още Кунчев.

На брифинга са и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб .

Гледайте на живо:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=818702752312069&ref=external

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *