Уес Мичъл подаде оставка

Американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е подал оставка, съобщи в. “Вашингтон пост”, цитиран от БГНЕС.

Уес Мичъл, най-високопоставеният американски дипломат, отговарящ за европейските въпроси, ще напусне Държавния департамент следващия месец. Това ще освободи ключов пост в момент, когато европейските лидери поставят под въпрос ангажимента на президента Тръмп към историческите съюзи.

Мичъл, който е на 41 г., изброява лични и професионални причини в писмото за оставката си от 4 януари, подадено до държавния секретар Майк Помпео. Последният му ден като помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси ще е на 15 февруари. „Тъй като администрацията завършва втората си година на власт, аз чувствам, че съм свършил това, което исках да направя, заемайки тази позиция”, пише Мичъл, имайки предвид разработването на европейска стратегия и подпомагането на прехода на Помпео в работата след като Рекс Тилърсън беше уволнен през март.

“При това положение, аз вярвам, че е дошло времето да прекарам повече време с младото си семейство, което преживя много дни без мен през последните няколко месеца.” В интервю Мичъл каза, че оставката му не е протест срещу политиката на администрацията или на посоката на външната политика и похвали ръководството и визията на Помпео. “Аз напълно подкрепям него, работата, която той върши, ръководния екип тук”, каза той.

„Но чувствам, че съм свършил това, за което дойдох. Децата ми имат по-голяма претенция към моето време, отколкото обществото.“ През септември 2017 г. Мичъл стана първият помощник-държавен секретар в администрацията на Тръмп, потвърден от Сената, и ще бъде първият назначен от Тръмп, който напуска. Мичъл се присъединява към високопоставени служители, напускащи администрацията на Тръмп в началото на третата му година в Белия дом. Мичъл идва в Държавния департамент от мозъчен тръст, на който той е съосновател, Център за анализ на европейската политика. Той току-що публикува книга , в която той и Якуб Григиел разкритикуваха външната политика на президента Барак Обама и настояваха за „обновяване“ на съюзите.

Григиел също се присъединява към Държавния департамент, работи по европейски въпроси преди да напусне миналата година. По време на 16-те месеца в европейското направление на американската външна политика Мичъл наблюдава отношенията с 50 страни и важни блокове като Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз. “Влизаме в ера на конкуренция на големите сили”, каза той. “Западът, САЩ и нашите съюзници не са достатъчно подготвени за този преход.”

Мичъл няма друга работа, освен да научи сина си да играе бейзбол и да заведе дъщеря си на първите ѝ уроци по балет. “Имам две големи причини да направя това”, каза той за оставката си. „Едната се нарича Уесли. Другата се нарича Шарлот.“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *