Топ теми

Узакониха Ковид комисията към ОбС – Благоевград, П. Янкулски поиска зала „Яворов“ за временен подслон на чакащите за направления за PCR тест пред РЗИ

Ковид комисията към ОбС – Благоевград бе узаконена вчера с гласовете на 21 общински съветници. Официалното й име е Консултативен съвет, а основната цел на тази нова комисия е местният парламент да има свой представител в кризисния щаб и да предлага решения за справяне с Ковид кризата. Съветниците не реагираха на забележката на колегата си Калоян Ханджийски, че тя повтаря функциите на здравната комисия към местния парламент.

„Сега узаконяваме комисия, която вече заседава и дори излезе с решения. Ние имаме здравна комисия и какво пречи на всички колеги да се включат с предложения в нея и тя да ги представя на щаба?“, попита Ханджийски, но въпросът му остана без отговор.

„Идеята ни е да бъдем чувани и да сме от полза за града, тъй като много хора ни упрекват, че нищо не правим“, отбеляза Кирил Илиев.

„Кризисният щаб в община Благоевград, ситуиран с моя заповед, има функциите да подпомага решенията на Министерски съвет, здравното министерство и РЗИ и всички мерки, взети извън решенията на тези институции, падат в съда като незаконни“, заяви кметът  Румен Томов. Избраният за председател на Ковид комисията д-р Павлин Янкулски напомни, че решенията й са само пожелателни, не са задължителни и целят да са в помощ на щаба и администрацията. „Какво пречи да предоставим  временно зала „Яворов“ на хората, които чакат на огромни опашки пред РЗИ за направление за  PCR тест да не мръзнат и да се разболяват още повече?! Говорил съм с колегите в РЗИ, има начин да се направи организация за извикване по ред и да се избегнат струпванията. В РЗИ хората не смогват чисто технически и имат нужда от един бърз скенер. Цената на такъв е 1300 лв., предлагам да се купи един, който временно да предоставим на здравната инспекция, а като отпадне нуждата от него там, общината ще може да го ползва за нуждите на администрацията. Всички трябва да се постараем повече във връзка с Ковид ситуацията в общината“, отбеляза Павлин Янкулски.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *