Украйна пред военно положение, напрежението с Русия продължава да се покачва

Светът за сигурност ще се събере днес на извънредно заседание заради военното напрежение между Украйна и Русия, предаде Франс прес, като се позова на дипломати в ООН. Извънредно заседание на Съвета за сигурност е поискано и от Русия, и от Украйна, уточняват дипломатите. Русия е поискала то да започне в 11:00 ч. нюйоркско време (16 ч. по Гринуич), добавя АФП.
“Във връзка с опасното развитие на ситуацията в Азовско море и последвалите събития Русия поиска свикване на извънредно открито заседание на Съвета за сигурност на 26 ноември с дневен ред “Поддържане на международния мир и сигурност”,  заями заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянский, цитиран от ТАСС.
В Москва Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че има “неопровержими доказателства за използването от Киев на украинските военноморски сили за провокация в Черно море”, предаде ДПА. ФСБ заяви това, след като руски граничари откриха огън срещу три украински военни кораба, които се опитаха да преминат през Керченския кораб. ФСБ каза, че “са използвани оръжия, за да бъдат накарани украинските военни кораби да спрат”. Задържаните украински военни кораби, нарушили руската граница и задържани в Черно море, ще бъдат доставени в пристанището на Керч, предаде ТАСС, като цитира “граничната служба на ФСБ в република Крим”.Междувременно въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

“Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност”, се казва в съобщението.

Заради ситуацията в Керченския проток, секретарят на Съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна Петро Порошенко предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни.

То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16:00 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

Порошенко каза, че парламентът може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *