Улица в центъра на Благоевград бликна като гейзер, хората категорични: Разкопана е като швейцарско сирене, трябва да сменят водопровода

Една от централните благоевградски  улици – „Св. Иван Рилски” /водеща от Джамията към читалището/, бликна като гейзер вчера малко предиобед. Аварията, на която стана свидетел и репортер на „Струма”, се случи около 11.30 часа, като ненадейно от две места на улицата започна да извира вода и да се стича по посока на центъра. „Фонтаните” се превърнаха в атракция за хлапетата, които с любопитство наблюдаваха как питейна вода блика изпод асфалта.

Докато набираше номера на дежурната аварийна група на ВиК – Благоевград, за да съобщи за проблема, собственикът на магазин в района заяви: „Тук съм от 18 години. За този период отсечката е разкопавана най-малко 100 пъти. Прокопаха и надупчиха всичко като „швейцарско сирене”. Правят кръпка до кръпка, докато пак избие на някое място”, разказа мъжът.

Той и съседите му бяха категорични, че е много по-ефикасно и рентабилно, вместо непрекъснато да се разкопава улицата и да се отстраняват постоянните аварии, просто да се смени цялата тръба в проблемния участък, който е с дължина не повече от 150 метра.

Впечатление направи, че аварийната група реагира бързо и бе на място 20 минути след подаването на сигнала. Служители на ВиК направиха оглед на мястото и спряха водата от централния кран. По този повод хората коментираха: „Наясно сме, че ВиК не са виновни за проблема. Решението за подмяната на водопровода трябва да се вземе от общината. Недоумяваме защо вече толкова години това не се случва!”, разгневиха са благоевградчани, останали без вода след поредната авария на ул. „Св. Иван Рилски”.

„Наясно сме с проблема. Трябва да кажа, той не се ограничава само до ул. „Св. Иван Рилски“, водопроводът и канализацията са амортизирани в цялата Централна градска част на Благоевград. Непрекъснато наши екипи реагират на сигнали и отстраняват аварии. Имаме дежурни групи, които са на разположение денонощно. За съжаление на този етап въпросът с остарялата мрежа не може да бъде решен изцяло. Знаете, че Благоевградска област е една от малкото, които не са консолидирани в Асоциация по ВиК, което ни лишава от възможността да бъдем финансирани по европейски програми.

ВиК – Благоевград е държавно дружество, но е на 100% самоиздръжка. Всяка година в инвестиционната програма залагаме подмяна на водопровод и канализация на различни улици, стремим се да решаваме проблемите, но това се случва поетапно именно заради липсата на достатъчно средства. Откровено казано, необходимо е да бъдат изготвени мащабни проекти, но същите няма как да бъдат изпълнени без външно финансиране.

Тук не говорим само за поддръжка и реконструкция на подземната инфраструктура. На места е необходимо да бъдат изградени пречиствателни станции за питейни, както и пречиствателни станции за отпадъчни води. Важно е не само заради изискванията на Европейския съюз, а и заради качеството на предлаганите от оператора услуги. Ползите от членуването в Асоциацията по ВиК са много. Вярвам, че кметовете, общинските съветници осъзнават това и се надявам нещата да тръгнат в по-добра посока“, коментира инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград.

Тя добави, че има изготвен проект, който е предаден на община Благоевград. В него са заложени 10 улици, като към момента е изпълнена подмяната на водопровод и канал единствено по ул. „Стара планина“. Предстои да стартират СМР дейностите и по ул. „Мелник“, също част от този проект. Подмяната на канализацията по нея е възложена на външна фирма, като стойността е 180 хил. лева без ДДС. С цел оптимизиране на разходите водопроводът ще бъде изграден от аварийни екипи на дружеството.

Паралелно с това „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград последователно изпълнява заложените обекти в инвестиционната програма на дружеството.

Справка във ВиК дружеството показва, че аварията по ул. „Св. Иван Рилски“, която възникна вчера, е единствената регистрирана за тази година по продължение на улицата.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *