Улица „Марица“ се превърна в паркинг въпреки забранителния знак, шофьори газят Закона за движение по пътищата, за да заобиколят нарушителите

Прясно ремонтираната улица „Марица” в Благоевград се ползва за безплатен паркинг от недобросъвестни шофьори. Въпреки пътния знак, който забранява престоя и паркирането, поставен при кръстовището зад детската градина, в участъка в посока жп гарата всеки ден има паркирани автомобили, сигнализираха читатели на  в. „Струма“. В същото време при ремонта на улицата бяха обособени паркоместа и дори изсечени дървета с тази цел.

Явното погазване на Закона за движение по пътищата изглежда не притеснява нарушителите. В сряда сутринта в дясната лента се бяха наредили поне 20 автомобила,  имаше дори насрещно спрял джип.

„Спрелите автомобили ограничават видимостта и широчината на платното за движение и поставят на изпитание водачите, които, за да ги подминат, са принудени да навлизат в насрещната лента. Освен че и те извършват нарушение, тъй като има непрекъсната линия, забраняваща изпреварването, се създават предпоставки за пътен инцидент”, коментираха добросъвестни шофьори,  които ежедневно минават по трасето. Глобата за неспазване на пътен знак В27, който забранява престоя и паркирането, е 20 лв. Явно това не стряска шофьорите нарушители, вероятно защото им е осигурена зона на комфорт, счита адвокат Александър Мановски, който сериозно се е заел с гражданския контрол на пътните знаци и маркировка в община Благоевград.

Припомняме, че миналата година Върховната административна прокуратура предприе проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове – Наредба №18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци и Наредба №2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др.  

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Гугутка Пърдулева

    Живея там и наистина е невъзможно да се разминеш с насрещен автомобил от паркиралите по цялата дължина на улицата коли, които на практика правят дясната лента неизползваема за движение и трябва да караш в насрещното срещу гарата. КЍАТ да не дремят, ами да сложат един пост там и да си преизпълнят плана за глоби за няколко дена. Паякът също има постоянна работа там, стига да мине, а не само да кръстосва центъра. Да не говорим, че на напречната улица “Бодрост” тротоарите перманентно са превърнати в паркинг и хората вървят по платното!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *