Улици в Сандански под вода от проливния дъжд

Пороен дъжд се изля над Сандански. Само за час валежът се усили и наводни улиците в жк „Спартак”, в кв. „Крайречен” и района на автогарата. 

Както struma.bg писа, по-рано днес четири къщи в село Ново Делчево са с наводнени мазета, след като от проливния дъжд, продължил близо 10 часа, преля напоителен канал.

„Наводнението е предизвикано от проливните дъждове и от непочистен канал, който минава през населеното място”, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов, който бе на място в селото. „На място сме с екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, който отводнява засегнатите територии. Пострадали са 4 къщи, на които са наводнени мазета и гаражи. С бързи стъпки ще направим всичко възможно този канал, който вероятно от десетилетия не е чистен, да бъде почистен максимално бързо, за да може да поеме и по-сериозни дъждове“, каза още Стоянов. Той добави, че още утре ще бъде създадена специална комисия, която да изготви план-сметка.

В Ново Делчево бе също директорът на „Напоителни системи“ Благой Дончев.

„Наводнението не е предизвикано от спукани стени на язовир или някакви водоеми, а е от проливния дъжд“, подчерта кметът на община Сандански. Атанас Стоянов бе категоричен, че освен пострадалите 4 къщи няма опасност за други постройки, защото с багер е била отпушена най-тясната част на канала и водата се излива в близката до село Ново Делчево река. Кметът уточни, че към настоящия момент ситуацията е овладяна. По рано през деня се появи информация за скъсана язовирна стена в района. Кметът на село Лешница Светльо Иванов обаче я опроверга, като заяви: „Няма такова нещо. Към 17.00 ч. с  началника на „Напоителни системи” Благой Дончев проверихме язовир „Лешнички”. Водата в него беше 50 см, което е в пъти под нивото на язовира”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *