Уличният музикант от Петрич Стефан: Гърците са най-големите циции, оставят по 50 цента, които после изхвърлям, защото никой не иска да ги обменя

„Гърците са най-големите скъперници, оставят по 50 цента в кутията, поръчват си песен за поздрав, но след това няма на кой да ги обменя. Дори и банките отказват да се занимават с обмена на евро центовете, които ми дават гърците“, недоволен е уличният музикант на Петрич, акордеонистът Стефан.

„За поздрав, поръчан от гърци, които идват редовно на шопинг в сряда, получавам най-много по 50 евро цента. Превърнато в лева, това е по-малко от цената на баничка, която в Петрич се продава на цена от 1.10 лв. Отделно, тази монета не е в обращение и никоя от местните банки не я обменя”, заяви Стефан.

Затова „емблемата на Петрич”, който може да се види седнал с акордеона си до сградата на немски магазин в града, изхвърля подаянието, дадено му от гърците.

„Повечето са от близките села зад границата и почти всички говорят чист български, нищо че се пишат гърци. Желанията им са да им изпълня стари македонски песни от нашия регион. Най-често си поръчват песни, които се пеят тук, в Петрич. За услугата обаче ми дават по пет цента на песен“, откровен е музикантът.

Той наскоро закупил на старо от негов приятел акордеон, след като старият издал „багажа”. „Едва съм намерил този акордеон, от мой приятел от кв. „Бухото”. Продаде ми го за трийсет лева“, призна виртуозът на шлагерите.

Стефан определя клиентите си на местни и такива, които идват на пазар в Петрич, независимо дали са от петричките сала, или от съседна Гърция. Според него местните са по-ларж и невинаги, но често, в кутията пред него оставят по един лев. В годините е имало и случаи, при които петричани се отчитали и до десет лева. Гърците обаче никога не са оставяли повече от едно евро въпреки претенциите си за поздрав за определена песен, огорчено поясни самоукият музикант от Петрич.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Хм

    Този наглее….Това е 1 лев !!! Кой от кефалите му дава повече от 20 стотинки ?Да му ги обменят местните чорбаджии, които търгуват в Гърция и плащат ежедневно такса на магистралата!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *