Ултиматум за обединение получиха двата футболни клуба в Кюстендил, таксите за тренировки за децата остават

Двата футболни клуба  – „Кюстендил” и „Велбъжд”,  да се обединят от следващата година или в противен случай да не получат и стотинка от общинската хазна, това е предложението на общинския съветник Валери Йовев. Той е и президент на ФК „Велбъжд” и заяви, че от неговия клуб ръката е протегната.  Комисията по спорт и младежки дейности даде срок до един месец клубовете да направят среща с разговори за предстоящо обединение.

„Няма какво да се заблуждаваме, говорим за аматьорски футбол, а не професионален, въпреки че групата се води Югозападна Трета лига. При него няма заплащане. Аз съм президент на клуб, знам как се издържат футболисти, но това е друга тема. Тук  говорим за децата на Кюстендил. Още повече как ще се тренира. Говорим за два клуба с по три отбора, или общо 250 деца. Като бази общината разполага само със стадионите „Осогово” и Странджата.  Посмъртно не мога да бъда убеден, че така може  да се осъществява тренировърчен процес. Какво е това висше спортно майсторство? Сега когато общината продаде общинския плаж, който също се ползваше за тренировки, предлагам с получените средства или пък от друго перо да се ремонтират базите на стадионите в селата Копиловци и Коняво. Там също може да се тренира. До населените места пък децата да се извозват с автобусчета”, обяви още Валери Йовев.

Третото негово предложение е да се отпуснат средства за направата  на изкуствено осветление на двата стадиона в Кюстендил – „Странджата” и „Осогово”. Сега, при тези високи температури, няма как да пуснем да тренират децата в 17.00 часа, те ще получат слънчев удар. По-добре е по-късно, и като го има изкуственото осветление, може да се говори за тренировъчен процес”, допълни Йовев.

Подкрепа за изкуствено осветление даде и общинският съветник Йордан Тодоров. „Действително то не е скъпо. Наскоро правих пререгистрация на един отбор – „Джерман 2009”, ами те сами са си събрали средства и са си монтирали изкуствено осветление за 10 000 лева на стадиона в село Джерман”,  заяви съветникът. „Интересно ми е защо от ФК „Кюстендил” в част от мотивите са увеличени съдийски такси, при положение че това не е така. Аз съм съдия, колегата ми Любомир Терзийски също. Ние обаче трябва да вървим към обединение”, добави Тодоров.

150 000 лева  в крайна сметка остава бюджетът за спортно-състезателната 2020-2021 година на ФК „Кюстендил”. Отхвърли се предложението на децата да не се събират такси при това финансиране.

„Миналата година искаха 100 000 лв., сега 150 000 лв., за какво са им? В предишни година са имали елитни групи, сега ФК „Кюстендил” ги няма, а там са големите разходи. Тук става въпрос за отбор в Трета Югозападна лига. Колко от тези 240 деца ходят на тренировки и защо родителите им плащат такси, след като им гласуваме талкова пари? След 6 месеца може да поискат още 100 000 лв.”, коментира Кирил Станчев.

Негово беше предложението да  се гласува отпадане на таксите на родителите, които плащат за тренировки на децата им във ФК „Кюстендил”. Председателят на Общински съвет Михаела Крумова заяви, че не могат да решават как едно юридическо лице да разпределя средствата си, но подложи предложението на гласуване.

Зам. кметът Светослав Василев попита, ако се освободят от такси децата в този отбор, какво ще стане с другите и няма ли и те да поискат същото от Общински съвет. „Ще се получи едно деление на децата – едни ще плащат, а други не. Още повече че идеята на масовия спорт е друга. И моя син съм го пращал да играе футбол, не за да стане шампион, а просто да не стои пред компютъра”, добави  заместник-кметът по хуманитарните дейности.

За ФК „Велбъжд“ бе гласувана сумата от 52 800 лв. Средствата са за предстоящия сезон в Югозападна Трета лига. Чуха се и мнения, че сумите за двата футболни клуба трябвало да бъдат еднакви.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *