Умрял клен и зелени води в яз. „Стойковци“ смутиха рибари, екоинспекторите категорични: Всичко е в норма

Снимка на умрял клен, изхвърлен на брега на яз. „Стойковци“ до благоевградското с. Логодаж, бе изпратена като доказателство в редакцията на в. „Струма“ в подкрепа на твърдението, че язовирът е силно замърсен, целият е позеленял от водорасли, а причина за състоянието му е решението на двамата концесионери Милен и Венци Алексиеви да пускат в него риба от другите язовири, които държат на концесия, за да се пречистят, след което отново ги връщали обратно.

Наша проверка на място в четвъртък показа, че по бреговете на язовира няма нито умряла риба, нито рибари. Двамата концесионери не бяха на язовира, но техен работник обясни, че предишния ден разредил садките, в които рибите се хранят, докато стигнат определено тегло, преди да ги пуснат във водата. В едната от тях той действително открил 2 умрели риби, което обаче било нормално явление и се случвало често, когато рибите наедреят и хранилката им отеснее.

По-късно по телефона Милен Алексиев бе категоричен, че в язовира няма клен, затова най-вероятно рибата е снимана на друго място. „Никога не съм карал в „Стойковци“ риба от язовира за спортен риболов, който държим като концесионери с брат ми, а смяната на цвета на водата към зелено е нормална за този сезон, когато фитопланктонът цъфти”, уточни той.

Цъфтежът обикновено започва с покачването на температурата на водата над 20 градуса и е с пик около лятното слънцестоене, а според скорошно изследване на учени от НАСА тази година в целия цвят той докарва тюркоазенозелен цвят на водните басейни и е предупреждение за глобалното затопляне на планетата ни.

Според Алексиев снимката с умрелия клен най-вероятно била отмъщение на двамата рибари, които той изгонил в началото на месеца от язовира, след като ги спипал в бракониерски риболов с непозволени рибарски такъми.

Миналата седмица на яз „Стойковци“ е имало комплексна проверка от РИОСВ – Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и БАБХ, но в изследванията и на водата, и на рибата не били открити никакви отклонения от нормите, потвърдиха от екоинспекцията.

Чистотата на водата в яз. „Стойковци“ е от приоритетно значение, като се има предвид, че част от нея се насочва към питейния водопровод на с. Селище. „Нямаме никакви оплаквания от качеството на водата”, коментира и кметът на селото Благой Панайотов, въпреки че през последната седмица той бил в болница заради операция на ръката и е в селото едва от четвъртък.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Местен

    по бреговете на язовира няма нито умряла риба, нито рибари””-
    Съсипаха единствения водоем край Благоевград и изгониха благоевградчани оттам.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *