Топ теми

Уникален великденски обичай в с. Бачево – младите булки почитат кума с 41 яйца

В разложкото село Бачево битува народен обичай, типичен само в този край по Великден. За „живите“ традиции на Възкресение Христово разказва пенсионираната учителка Райна Самарджиева, душата на популярната група „Бачевските баби“.

„Подготовката за Възкресение Христово започва през Страстната седмица. В четвъртък се месят козунаците и се боядисват яйцата, които винаги трябва да са тек – нечетен брой. Първото боядисано яйце е червено и се слага пред иконата на Света Богородица.

Младите булки, които са се омъжили през тази година, със свекървите боядисват 40 червени яйца и 1 бяло, което е „коч“. С тези 41 яйца, козунак и плешката на агнето отиват при кума да го почетат. В неделя пък кумът им отива на гости и им носи яйца. В четвъртък яйца и козунак се носят и на девера, който се казва старосел. В петък се ходи на черква и се минава под плащеницата, символизираща Христовото разпятие. Оставят се цветя и се взимат за вкъщи, които се изсушават и може да се ползват като билка срещу уроки и главоболие. 

В събота свекървата и младата булка взимат бяла кърпа, в която увиват яйце и го носят в църквата пред иконата на Света Богородица. В неделя на Великден взимат яйцето и с него правят  кръстче по челата на децата, на възрастните, на всички в семейството. Това яйце не се пипа и се оставя пред иконата на Света Богородица и цяла година стои там. На следващата година се разчупва и ако е пълно, значи годината ще бъде плодородна. Ако е празно, годината ще бъде по-бедна. За боядисването на яйцата могат да се използват естествени багрила. Червеният цвят се получава от листа от кромид, които са престояли във вода, или от накисната  кора от билката брош, което е кореноплодно от типа на моркова. За да станат писани яйцата, върху тях рисуваш с восък фигурки. Украсените яйца се слагат в голяма чиния, в която има бръшлян и стръкче здравец.

Козунакът символизира тялото Христово. За един козунак нужните продукти са: 1 кг брашно, 6 яйца, 1 чаена чаша захар, малко повече от 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша мас или масло, мая, щипка сол, есенция от  ванилия, ром. Може да се сложи локум, стафиди, орехи. Но традиционният козунак е чист хляб – без тези добавки.  Усуква се на плитка или като венче, в което се слага яйце. На празничната великденска трапеза има яйца, козунак, агнешко пълнено с булгур и дреболии,  зелена салата, червено вино и ракия.  Когато всички седнат на масата, най-старшият раздава яйцата и се чукат. Което яйце остане най-здраво, се оставя пред иконата на Света Богородица и се казва „коча на семейството“, поясни сладкодумната Райна Самарджиева, отдала 37 години от живота си на учителската професия.

Тя продължава да преподава уроци по родолюбие на младите, като им разкрива самобитните празнични обичаи и традиции на добра воля заедно с нейните дружки от село Бачево.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *