Унищожава ли кремът за ръце действието на дезинфектанта?

Заради пандемията от коронавирус, всички мием ръцете със сапун и вода още по-често и използваме редовно дезинфектант за ръце. Трябва да продължим да спазваме добра хигиена, за да се предпазим от COVID-19, но заради честото миене и алкохола от дезинфектанта, кожата по-ръцете става суха и раздразнена. Затова се обръщаме към кремовете за ръце – те овлажняват кожата, правят я по-мека и премахват раздразненията.

Но потребители на социалните мрежи се чудят дали ако нанесат крем за ръце прекалено бързо – почти веднага след като са си сложили дезинфектант, кремът не унищожава действието на дезинфектанта.

Действие на дезинфектанта

От “Pop Sugar” пишат, че дезинфектантът бързо и лесно намалява броя на микробите по кожата, но невинаги убива всички от тях. Причината, поради която дезинфектантът не е толкова ефективен, колкото миенето с вода и сапун, е, че той не премахва микробите от ръцете. Освен това, хората невинаги слагат достатъчно дезинфектант по ръцете и понякога той се изтрива или измива, преди да е завършил действието си. А когато ръцете са много изцапани и мръсни, дезинфектантите не помагат много. Но дали кремът за ръце спира действието на дезинфектанта?

Пречи ли кремът за ръце?

“Няма научно доказателство за това, но в това нещо има смисъл. Алкохолът убива бактериите и вирусите, но ако има друга среда, на която те да отидат, като крем за ръце, бактериите може и да оцелеят”, казва дерматологът Джинджър Кинг пред изданието.

Това значи, че ако дезинфектантът не е попил напълно, кремът може да унищожи, до някаква степен, неговото действие.

Не всички специалисти обаче са напълно съгласни с това.

“Ако ги използвате правилно, дезинфектантите с алкохолна основа започват да действат още при контакта с ръцете, така че едва ли ще унищожите тяхното действие, ако бързо си сложите крем за ръце”, казва козметичният химик Никита Уилсън.

Как правилно да нанесете дезинфектант?

Експертите се съгласяват, че най-важно е да оставите дезинфектантът да изсъхне напълно преди да нанесете крем за ръце, за да сте сигурни в ефикасността. Но не трябва да чакате повече от 10 минути.

Важно е и да сложите необходимото количество дезинфектант – на опаковката пише колко е то. А и ръцете трябва да са чисти, когато слагате дезинфектант, защото мазнината, мръсотията, прахта и дори влагата могат да блокират ефективността, казва Джошуа Зайхнер, дерматолог в Ню Йорк.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *