HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Управителката на Общинската счетоводна къща на втора заплата и в „Напоителни системи”, за 4 ч. работа получавала 1186 лв.

Одитният доклад от финансовата проверка на Общинската счетоводна къща, представен в Икономическа комисия в ОбС в Дупница, разкри шокиращи факти за злоупотреби, извършени от бившата управителка Иванка Терзийска. Одиторите са установили, че Иванка Терзийска се е водила на втори трудов договор на 4 часа и в централата на държавното дружество “Напоителни системи” от септември 2016 г. Ив. Терзийска се е водела старши специалист “Контрол и координация” на 4-часов работен ден и получавала месечно заплата в размер на 1186 лева. Като управител на общинското дружество пък тя се е разписвала срещу 1237 лева заплата месечно. За различни периоди от 2012 г. до 2017 г. тя е работила по граждански договори с няколко училища – ОУ „Евлоги Георгиев”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „Христаки Павлович” в Дупница, ОУ „Христо Ботев” в Крайници и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” – Яхиново. От тях е получила 12 209 лева, които одиторите отчитат като причинена вреда на дружеството по вина на управителя. Иванка Терзийска е назначила и снаха си на 4-часов работен ден в счетоводната къща срещу 500 лв. месечно възнаграждение. В същото време снаха й е работила и на 8-часов работен ден като касиер-домакин в общинското предприятие „Паркинги игражи” за 550 лв. месечно, което се ръководеше от Елена Малчева, с която Ив Терзийска беше приятелка.

Регулярно Елена Малчева е изплащала и от 150 до 500 лв. месечни бонуси на снахата на Ив. Терзийска. Счетоводството на “Паркинги и гаражи” се обслужваше от счетоводната къща и е в разрез със закона снахата на управителката Ив. Терзийска, която работи в счетоводната къща, да получава пари за същата дейност и от друго място.

Одитът е установил още, че за абонаментно поддържане на компютърна техника счетоводната къща е плащала по 250 лева месечно на “Въжарова” ЕООД. Проверяващите констатират, че не е извършвана тримесечна профилактика на абонираните устройства, не са съставяни двустранни протоколи за състоянието и състава на техниката, а месечните суми за поддръжката й са получавани в брой от Елена Малчева – по това време директор на ОП „Паркинги и гаражи” и тъща на сина на Спаска Въжарова – Георги Въжаров. Според одиторите липсват каквито и да било документи, удостоверяващи реални действия от изпълнителя на договора.

Проверяващите са открили, че е закупено офис обзавеждане за счетоводната къща на стойност 12 278 лева, което обаче не е заприходено по съответните материални сметки и не се знае къде са.

Иванка Терзийска е назначавала в общинската фирма роднини на директори на училища, които й плащали за счетоводни услуги. Синът на директора на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Дупница Райко Ангелов – Петър Райков Петров, е бил назначен за служител в счетоводната къща. За главен счетоводител пък е била назначена Младенка Гиргинова-Чучукова – дъщеря на директора на ОУ „Евлоги Георгиев” Румяна Гиргинова. От средата на 2012 г. до края на септември 2015 г. персоналът на счетоводната къща е получил общо 30 150 лева като допълнително материално стимулиране. Одитът констатира още наличие на абонамент с мобилен оператор за 129 телефонни номера, при наличие на такъв с друг оператор. От определения в договора бюджет за телекомуникационно оборудване са получавани и безразборно раздавани мобилни апарати със SIM карти, таблети, лаптопи на външни за общинското дружество лица. За месец май 2014 г. Терзийска е разпоредила сама на себе си да й се изплати двукратен размер на месечното й възнаграждение, тъй като имала отменен от НОИ болничен лист. В одитния доклад пише още “Без сключен договор, управителят Терзийска е допуснала компютърният специалист /неин служител/ Иво Ников чрез фирмата на баща си да се превърне в експлозивен доставчик на офис оборудване и канцеларски материали. Към 31.12.2013 г. сумата на доставките достига 14 782 лева без ДДС”. Счетоводната къща е платила 2000 лева за празничен концерт на Николина Чакърдъкова на 19 октомври 2012 г. В одитирания период са купувани за сметка на дружеството стоки, нямащи връзка с дейността му, като желирани бонбони, шоколадови яйца, зърнени закуски, очила с падащи очи, детски шапки, раница и чехли, тетрадки, пластелини, апарат за измерване на кръвно налягане, козметика, парфюмерия, сувенири, саксии за цветя и др. Извън предмета на дейност е проведен семинар в хотел “Царев връх” край Рилски манастир, като разходите за него възлизат на 3270 лева, както и двудневно обучение в Гърция за 3234 лева с неуточнен брой участници. Установени са 10 случая на подмяна на оригинални фактури с фалшиви такива на обща стойност 4008, 66 лв., сочат данни от одита.

Репортер на “Струма” научи, че Ив. Терзийска е водила на екскурзия в Гърция директорите на училища, които я били наели на граждански договор. Любопитното е, че синът й Андрей Терзийски е гл. счетоводител на хотел “Царев връх” край Рилски манастир. Одитът препоръчва на кмета на общината да уведоми прокуратурата за преценка по компетентост за извършените от Иванка Терзийска действия.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Stef stoqnova

    Дано продажните директорки не изнудват децата да пазаруват от новата лафка в училището която е на Директорката Гергинова бивша дружинна по комунистическо ,чрез поставена фирма ..Внимавайте директорици че има София и ще замирише още веднъж ако кажете на детето ми да не си похапва от домашната храна.Оправете си камерите които не работат и не си мислете че друг не ви записва?!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *